Jambalaya met Chardonnay

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van de Spaanse paella.  Het belangrijkste verschil is de vervanging van saffraan door tomaten. Het is net als paella een eenpansgerecht en daardoor super makkelijk te maken. Ik maakte onlangs deze variant met garnalen en chorizo.

In plaats van bleekselderij, wat er normaal gesproken in gaat, gebruikte ik prei. Ik vind dat iets minder bitter. En om het gerecht extra pittig te maken gebruikte ik een gedroogde chilipeper en stoofde ik die mee. Maar je kunt ook chilipoeder gebruiken.

Wijn bij pittige gerechten

Als je een pittig gerecht maakt, vermijd dan alle wijnen die rijk zijn aan tannines zoals een Cabernet of andere stevige rode wijn. Looizuur (tannine) versterkt namelijk de kruidigheid van voedsel. Neem ook liever geen wijn met een hoog alcohol gehalte want dit zal ook de pittigheid verhogen wat niet prettig kan aanvoelen. Kies dan ook bij dit gerecht een cava, rosé of een droge niet al te zure witte wijn. Wij dronken er deze biologische Chardonnay Reserva van Terra Pura uit Chili bij. Wijnhuis Matetic, de maker van Terra Pura wijnen, heeft zowel een biologisch- als biodynamisch certificaat en gebruiken dus geen pesticiden in hun wijngaard. Vandaar ook de naam van het wijnhuis: Terra Pura = Pure Aarde. Deze Chardonnay heeft 4 maanden op hout gerijpt en krijgt hierdoor een lichte vetlaag en een heel klein zoetje. Je proeft tropisch fruit zoals mango en passievrucht. En een klein vleugje citrus als nasmaak wat de wijn gelijk ook fris maakt. Ik kocht deze bij de Jumbo voor 8 euro; prima prijs-kwaliteit verhouding!

Jambalaya

Bereidingstijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 100 gr chorizo plakjes
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 groene paprika
  • 1 prei
  • 2 laurierbladen
  • 1 tl tijm
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 chilipeper
  • 250 gr basmatirijst
  • 600 ml groentebouillon (van blokje)
  • 4 trostomaten
  • 400 gr verse gepelde garnalen
  • peterselie en tabasco

Instructies

  • Snij de chorizo in stukjes en bak knapperig in olijfolie
  • Voeg de gesneden ui, knoflook, groene paprika, tomaten en prei toe en bak 10 minuten mee
  • Roer de tijm, laurierbladen, paprikapoeder en chilipeper erdoor en bak 1 minuut mee
  • Roer de rijst erdoor en bak kort mee. Doe de bouillon erbij en breng aan de kook
  • Zet deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes doorkoken tot de rijst gaar is en de bouillon opgenomen.
  • Voeg eventueel wat water bij als het droog wordt.
  • Voeg als laatste de garnalen toe en laat nog even koken tot de garnalen roze zijn en gaar.
  • Serveer met de tabasco en gesneden peterselie

error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *