Wijnproeverijen & -evenementen

Ik verzamel hier de leukste wijnproeverijen en wijnevenementen voor jou. Heb je nog tips voor wijnproeverijen en wijnspijs evenementen waar je echt heen moet? Laat het mij weten!

2020

[door Corona zijn er geen evenementen meer bij gekomen]

Gransjean Wine & Food Experience

Op zondag 29 maart vindt de Gransjean Wine & Food Experience Voorjaarseditie plaats in het Carlton Ambassador Hotel. Van 14-18 uur ben je welkom om meer dan 40 wijnen te proeven en er zijn 4 bijzondere foodproducenten aanwezig om inspiratie op de toen voor de komende paas- en voorjaarsdagen. Na afloop is er gelegenheid om te genieten van een 4-gangendiner waarbij alle open wijnen van de proeverij meegenomen worden naar het restaurant. Meer info op de website van Gransjean.

Grootste wijnproeverij van Utrecht recordpoging

Ben jij beginnende wijnliefhebber, ervaren proever of een echte wijnkenner en heb  je zin in een gaaf evenement? Doe dan mee met deze unieke recordpoging wijnproeven en meld je aan! Op zondag 22 maart organiseert Utregs Wijnhuis in samenwerking met restaurant Stairway een te gekke wijnproeverij. Het doel is om met zo veel mogelijk wijnliefhebbers, minimaal 300 deelnemers, het glas te heffen tijdens deze proeverij. Meer info op de website van het Utregs Wijnhuis.

Amsterdam Wine Festival

Het Amsterdam Wine Festival vindt tweemaal per jaar plaats op de Westergas. Tijdens de oogstfeesten in maart, waar het zuidelijk halfrond centraal staat en tijdens de oogstfeesten in september waar het noordelijk halfrond centraal staat. De boeren vieren dan dat de druiven veilig zijn binnengehaald en het proces van wijn maken kan beginnen. Wij vieren dat met hen mee, om te beginnen van 20 t/m 22 maart. Speciaal aan deze editie is dat er voor de eerste keer unieke wijnen uit landen als Peru, Brazilië en Uruguay te proeven zijn. Tickets bestellen kan op de website van Amsterdam Wine Festival.

Proeverij De Gouden Ton

Op zaterdag 7 en zondag 8 maart organiseren enkele winkels van Wijnkoperij De Gouden Ton bijzondere proeverijen. Proef de wijnen en maak kennis met de makers!  Benieuwd welke wijnen bij de betreffende wijnwinkels op de proeftafel staan? Check dan de website van Wijnkoperij De Gouden Ton.

2019

Meeting de master of wine: Cees van Casteren

Op maandag 9 december is Master of wine Cees van Casteren om 19.00 uur te gast bij Paagman aan de Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag. Hij zal naar aanleiding van zijn boek De wijngids een lezing met wijnproeverij geven. Meer info: https://www.paagman.nl/wijnproeverij

Wijnhall 16 en 17 november in Woerden

Ja! Op 16 en 17 november kunnen we als wijnkenners én -genieters weer ons wijnhart ophalen tijdens Wijnhall XL in Woerden! Na de succesvolle voorjaarsproeverij kun je in deze najaarsproeverij de wondere wereld van wijnen beleven en je laten verrassen door wijnmakers van verschillende mooie wijnhuizen waaronder Portugal, Italië en Frankrijk. Ook kun je genieten van spraakmakende presentaties en workshops en heerlijk eten. Lees mijn blog voor mijn ervaring met Wijnhall. Kijk voor meer info op www.wijnhall.nl.

Nederlandse wijn proeven op de Groene Velden dagen: 21 en 22 september in Lelystad

Op 21 en 22 september zijn De Groene Velden Dagen. Dan kun je de wijnen proeven van De Wilde Wijngaard! Ik geef er op 22 september, bij genoeg animo, samen met Sofia (het wijnvrouwtje op Instagram) een korte workshop Leren Proeven als een Pro. Naast het vertellen van het verhaal achter de wijnen, leren wij je op een systematische wijze naar de wijn te kijken, de wijn te ruiken en de wijn uiteindelijk te proeven. De kosten zijn 10 euro en je krijgt hiervoor:

  • Uitleg over de wijnen
  • 3 proefglazen van de geselecteerde Nederlandse wijnen
  • 3 proefformulieren en smaakwiel om de wijn te beoordelen
  • Water en spijs om de smaakpapillen tussen de wijnen door te neutraliseren

Tijd: 14.00-15.00 uur

Plaats: Groene Velden 140 in Lelystad

We hebben plek voor maximaal 14 personen dus meld je snel aan via info@dewildewijngaard.nl.

Wijnproeverij Zuid-Afrikaanse wijnen: 8 september in Amsterdam

Zuid-Afrika is niet alleen een van de mooiste wijnlanden ter wereld, maar momenteel ook een van de meest dynamische en spannende. Op zondag 8 september staan in Amsterdam meer dan 200 Zuid-Afrikaanse wijnen voor professionals en consumenten open om te proeven. De wijnmakers staan zelf achter de tafel om hun verhaal te vertellen. Een unieke kans om Zuid-Afrika in al zijn diversiteit te ontdekken. Voor meer informatie: www.perswijn.nl

Nacht van de wijn: 6 juli in Utrecht

Op zaterdag 6 juli 2019 was het zover: de eerste Nacht van de Wijn. Dé nacht waar ze met jou en vele andere liefhebbers een ode brachten aan de wijn. Tijdens de Nacht van de Wijn was proeven, leren en beleven het motto. Als een van de hoogtepunten van de Nacht van de Wijn vond een groots en ludiek wijncollege plaats. Aan het eind was het tijd voor de verkiezing van de populairste wijndruif van Nederland. Dit is de Pinot Noir geworden! Meer info vind je op www.nachtvandewijn.nl

Masters of Wine: 25 Juni – 30 Juni in Amsterdam

In samenwerking met Cees van Casteren, Frank Smulders en Job de Swart, de drie Masters of Wine van Nederland, organiseert wijnbar SHIRAZ Amsterdam het Masters of Wine Event. De drie Masters of Wine gaan een boek schrijven met daarin 400 verschillende wijnen met de beste prijs/kwaliteit verhouding onder de € 25. Om dit boek te schrijven hebben de Masters of Wine ruim 4000 wijnen geproefd die in deze periode s’avonds ook door jullie geproefd konden worden.​ Het event vond plaats in het College Hotel in de Rembrandt Ballroom met aanliggend terras.

Entree voor dit event €25 per persoon per dag. Hiervoor kunt u onbeperkt genieten van al deze wijnen. (ongeveer 500 per avond). Kijk voor meer info op www.shirazamsterdam.nl bij events.

Bacchus wijnfestival 7 -16 juni in Amsterdam

De zesde editie van Bacchus in het Amsterdamse Bos vindt plaats op 7, 8, 9, 10 & 14, 15, 16 juni 2019. Proef ruim 300+ verschillende wijnen uit alle windstreken, combineer het met de lekkerste gerechten en mooiste verhalen. Kijk op de website voor meer info: www.bacchuswijnfestival.nl

Wijnfestival   31 mei – 2 juni in Rotterdam

Van 31 mei tot en met 1 juni 2019 vindt RYPP wijnfestival in Rotterdam plaats. Op dit leuke wijnfestival staan kwaliteitswijnen centraal; van Europese klassiekers tot aan Nieuwe Wereld. Het culinaire aanbod bestaat uit Rotterdamse (pop-up) restaurants en chefs die de uitdaging aangaan om bijzondere gerechten voor te schotelen die passen bij jouw wijn. En er is nog veel meer te doen! Kijk op de website voor meer info: www.rypp-wijnfestival.nl

Wijnhall 25 en 26 mei in Woerden

Op 25 en 26 mei 2019 konden wijnkenners én -genieters tijdens Wijnhall XL in Woerden hun wijnhart helemaal ophalen! Je kon de wondere wereld van wijnen beleven en je laten verrassen door wijnmakers van verschillende mooie wijnhuizen waaronder Portugal, Italië en Frankrijk. Ook kon je genieten van spraakmakende presentaties en workshops en heerlijk eten. Hopelijk komen ze in het najaar weer met een editie. Lees mijn blog voor mijn ervaring met Wijnhall. Kijk voor meer info op www.wijnhall.nl.