Alles over blush wijn!

Je hebt er vast wel eens over gehoord of al op een terras gezien, Blush wijn. Het is een nieuwe trend op het gebied van zomerwijnen. Zo’n lichtroze wijn staat ook heerlijk zomers. Maar wat is dit eigenlijk voor wijn en wat is het verschil met rosé?

blush wijn

Blush wijn van blauwe druiven

Rosé en blush wijn zijn beide zalmroze van kleur maar vaak is blush iets lichter roze van kleur. Dit kleurverschil komt door de tijd dat die schillen van de druiven meevergisten. Normaal gesproken worden er blauwe druiven gebruikt voor het maken van een roze wijn. Die schillen gisten voor een rosé wijn ongeveer 1 tot 3 dagen mee met het sap. Hoe langer de schillen op het sap blijven zitten, hoe donkerder de kleur van de rosé. Bij een blush van blauwe druiven gisten de schillen maar een paar uur mee. Door deze korte inweektijd van de schillen, verkrijgt de blush zijn lichtroze kleur.

Blush wijn van witte druiven

Maar voor een blush wijn kunnen er ook witte druiven worden gebruikt en dan met name witte druiven die een wat donkere, soms licht paarsige, schil hebben zoals die van de pinot grigio druif. Door de schillen enkele uren mee te laten vergisten met het sap krijg je dus van die witte druiven ook een lichtroze blush.

Blush van rode en witte druiven

En dan heb je ook nog een derde manier om blush te maken en dat is door een klein beetje rode wijn te mengen met de witte wijn. Volgens ambachtelijke Franse wijnboeren is dit heiligschennis en mag je alleen voor het maken van een rosé Champagne een klein beetje rode wijn toevoegen aan de witte Champagne. In Nieuw-Zeeland, Australië, Californië en Zuid-Afrika is het echter heel normaal om blush wijnen te maken door een klein beetje rode wijn toe te voegen aan de witte wijn.

Villa Maria blush

Villa Maria uit Nieuw-Zeeland heeft bijvoorbeeld een blush gemaakt van sauvignon blanc waar ze een klein beetje merlot aan hebben toegevoegd. Hierdoor ontstaat de lichte zalmroze kleur. De wijn ruikt naar passievrucht, bloesem, grapefruit en wat fijne kruiden. Qua smaak proef je ook grapefruit en verse kruiden. En door de merlot krijgt deze blush ook nog aroma’s van rode bessen. Of je nu voor of tegen het mengen van witte wijn met rode wijn bent, deze blush smaakte heerlijk zomers en heeft toch ook een fijne kruidige bite om in de herfst ook nog lekker te smaken.  Ik maakte er dit lekkere lichte borrelhapje bij van surimi met witlof.

Blush wijn

Witlof bootjes met surimi en dille

Bereidingstijd30 minuten
Gang: Borrelhapje
Keuken: Frans
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 of 3 stronken witlof (alleen de mooiste blaadjes)
  • 200 gram surimi
  • 2 el dille
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Was de witlof en snij de bittere onderkant eraf
  • Pel voorzichtig de mooiste blaadjes eraf en zet ze op een schaal
  • Snij de surimi in stukje en trek wat uit elkaar
  • Meng de mayonaise, mosterd en dille door de surimi
  • Voeg zout en peper toe naar smaak

Villa Maria Blush is o.a. te krijgen bij de Plus voor 8,99 euro.

Bekijk ook mijn andere wijn-spijs recepten.

error