Oesters plukken of rapen in Zeeland

Ik was even in de Oester hemel in Zeeland: zo veel oesters en voor het op rapen… of sommigen zeggen plukken! Oesters rapen of plukken in Zeeland: het stond al een paar jaar op de buckitlist. En nu dan eindelijk kwam het getijde precies goed uit. Overdag in het weekend, met de r in de maand. En hoewel koud en winderig wel droog en zonnig weer.

Oesters plukken rapen zeeland

Oesters zijn een soort van plaag in Zeeland. Je mag ze in het wild plukken of rapen op de natuurlijke oesterbanken in Zeeland. Wel mag je max 10 kg per persoon meenemen. Maar daar kom je echt niet aan tenzij je van plan bent 5 dagen oesters te eten. Wij gingen naar Sas van Goes nadat we eerst de getijden hadden gecheckt. Dat kun je doen op deze site van de duikschool daar dichtbij.

Je parkeert je auto makkelijk tegenover café-restaurant Het Loze Vissertje. En als je over de dijk bij Sas van Goes loopt zie je de duizenden oesters al liggen.

Oesters plukken rapen zeeland

Oesters in Zeeland zijn Japanse Creuse

Het zijn Japanse creuse en ze lijken op de Portugese creuse. De Portugese creuses zijn in 1883 voor het eerst naar Nederland gebracht als proef om te kijken of ze hier konden worden geweekt. Dat lukte, en in de jaren 60 probeerden men hetzelfde met de Japanse oester. Die planten zich nu zo snel voort dat het bijna een plaag is. Zowel de Portugese als de Japanse creuse hebben door hun dikke vlijmscherpe en onregelmatige schelp namelijk bijna geen natuurlijke vijanden waardoor ze vrij kunnen groeien. En ze groeien snel: binnen 1 jaar zijn ze geslachtsrijp en na 2 jaar geschikt voor consumptie.

Wat je zeker nodig hebt bij oesters plukken in Zeeland

Het is heel erg leuk om oesters te plukken of rapen in Zeeland. En om ter plekke er een paar te openen met een bubbel erbij. Neem wel het juiste gereedschap mee: hamer, oester mes en handschoenen! En trek je kaplaarzen aan want het is behoorlijk drassig.

Mousserende wijn bij oesters

Wij openden een Portugese mousserende wijn van de rode druif Baga, gemaakt op de traditionele manier dus zoals Champagne (en net zo lekker en scheelt ook behoorlijk in je portemonnee) . Vol fruitig en romig, en perfect bij de oesters. Die overigens heerlijk waren: zacht, niet overheersend ziltig en met een fijne bite.

Oesters met koriander en mango

Naturel of gegratineerd zijn deze oesters al lekker maar mijn favoriete topping is die met mango/soja/koriander/schijfje Spaans pepertje.

error