Portugese wijnen proeven

Portugese wijnen nemen een unieke plaats in binnen het wijnaanbod op de wereld. Ze beschikken namelijk stuk voor stuk over een eigen authentiek karakter. Dit komt onder andere door de uitstekende terroirs, unieke inheemse druivensoorten en het lef om te experimenteren tussen oude gebruiken en moderne productiemethodes.

Portugese wijnen

Portugese wijnen en terroir

Of en welke wijndruiven je kunt telen is afhankelijk van het terroir. Zonder een geschikt klimaat, een geschikte bodem en een goede ligging valt er niets te beginnen. Wijnbouw komt in heel Portugal voor. Hoewel Portugal ‘maar’ twee keer zo groot is als Nederland is het klimaat in noord, midden en zuid Portugal toch heel divers. In het noorden kan het vrij koel zijn en nat. In het midden en zuiden juist heel warm en droog. Maar door de atlantische oceaan waait er over het algemeen altijd wel een wind en kunnen de avonden juist wat koeler zijn. Ook de bodem kent veel diversiteit evenals het landschap; bergachtig in het noorden en vlakker naar het zuiden toe. Deze variatie in klimaat, bodem en ligging brengt ook een variatie in Portugese wijnen, druiven en stijlen mee. Rood, wit, rosé, mousserend, versterkt, je vindt het er allemaal.

Portugese wijnen en blends

Wat typisch is voor de meeste Portugese wijnen, is dat ze vaak assemblages zijn, oftewel blends. Dit wil zeggen, dat ze gemaakt worden van meer dan één druivensoort. En omdat Portugal ruim 250 soorten druiven kent, maken ze de meest bijzondere combinaties van druiven die je buiten Portugal nauwelijks tegen komt. Ik schreef er eerder een blog over: Portugal, Master of blends.

Portugese wijn uit de Alentejo: Ervideira

Deze witte wijn uit de Alentejo is één van mijn favorieten. Het wijnhuis Ervideira bestaat al sinds 1880 en wordt nu gerund door de vierde generatie; een echt familiebedrijf dus. Deze Conde d’Ervideira reserva is geen blend maar een 100% Antão Vaz. Bijzonder want deze druif wordt in Portugal juist vaak gebruikt voor blends.  Dit wijnhuis doet dat niet en maakt deze single grape wijn. De Antão Vaz is een zeer sterk ras, dat goed bestand is tegen hitte en droogte en resistent is tegen de meeste plantenziektes; ideaal voor de Alentejo waar het zeer heet en droog kan zijn. Het brengt veel tropisch fruit mee zoals ananas, mango en abrikozen maar ook noten. Maar door de goede zuren brengt het ook frisheid mee en wat citrus. De wijn wordt 6 maanden gerijpt op Hongaars eiken waardoor het body en ook wat kruidigs en vanille mee krijgt. Een volle witte wijn met behoorlijk wat complexiteit.

Orzo van Ottolenghi

Door die complexiteit kan deze wijn ook vrij complex eten aan. Ik maakte er deze risotto van orzo, venkel, chili, garnalen en feta bij. Normaal kook je orzo net als pasta in water. Maar in dit gerecht maak je de orzo zoals je risotto maakt. Het kost dus even tijd maar dan heb je ook wat! Lekker! Het gerecht is deels geïnspireerd op een gerecht van Ottolenghi die ook bekend staat om zijn uitgesproken ingrediënten en combinaties. Het ging in ieder geval ook erg goed samen met de wijn, kan ik je zeggen.

Orzo met garnalen en feta

Bereidingstijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Porties: 4

Ingrediënten

  • 200 gr feta in blokjes van 1 cm
  • 1 tl chilipoeder
  • 4 tl venkelpoeder
  • 3 el olijfolie
  • 250 gr orzo (of riso)
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 dunne repen sinaasappelschil
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 500 ml groentebouillon (van bokje)
  • 400 gr rauwe gepelde garnalen
  • 30 gr basilicumblad

Instructies

  • Meng 1 tl venkelpoeder, 1/2 tl chilipoeder met de feta en 1 el olijfolie en zet weg
  • Bak geperste knoflook in pan met de olijfolie. Voeg rest van venkelpoeder en chilipoeder toe plus de sinaasappelschil.
  • Voeg hierna de tomatenblokjes, orzo en helft bouillon toe en breng aan de kook
  • Voeg beetje bij beetje andere helft bouillon toe en blijf steeds roeren tot vocht steeds opgenomen is
  • Laat koken totdat orzo gaar is en op risotto lijkt
  • Roer garnalen erdoor en laat ze in 3 minuten roze en gaar worden
  • Garneer met basilicum en gemarineerde feta
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − vier =