Tips voor een mooi wijnarrangement gewoon thuis

De meeste mensen vieren kerst nog altijd gewoon gezellig thuis. Hoe leuk is het om je gasten dan eens te verwennen met passende wijnen bij je kerstdiner. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn. Ik geef je tips en een paar voorbeelden.

Kies voor een logische volgorde

Begin in ieder geval met een logische volgorde. Ga van licht naar zwaar, wit naar rosé en rood, en/of van jong naar oud en van koud naar warm. Ik kies bijna altijd eerst de (soort) wijnen. En dan pas kijk ik naar de gerechten die erbij passen. Ik vind dat de wijnen én de gerechten dan extra tot hun recht komen. Je kunt uit 1 fles wijn prima 8 glazen schenken. Serveer geen volle glazen maar halve glazen. Dan kan iedereen makkelijker alle wijnen proeven.

Gelijk of contrast

Wijn en eten komen het beste tot hun recht als ze enigszins gelijkwaardig zijn. Frisse en lichte gerechten passen het beste bij frisse en lichte wijnen. Ronde volle gerechten  passen het beste bij ronde volle wijnen. Kijk hierbij ook naar de saus. Kook je een kruidige gerecht? Kies dan voor een kruidige wijn zonder te veel tannines. En zoete gerechten of desserts combineer je het beste met een nóg zoetere wijn.  Zuurdere gerechten met nog zuurdere wijn.

Maar ook contrasterende smaken kunnen heel goed samen gaan. Denk aan port met blauwaderkaas. Kortom, durf ook zeker te experimenteren met wijn en spijs want dan kan je soms hele mooie smaaksensaties krijgen!

champagne en oesters oesterij

Start met bubbels of een frisse witte wijn

Ik vind het altijd gezellig om met een bubbel te starten. Kies in plaats van Champagne voor cava als je het niet te duur wilt maken. Op dezelfde manier gemaakt als Champagne maar dan van Spaanse druiven. Houd je niet van mousserende wijnen, kies dan voor een lichte frisse en fruitige wijn. Denk aan een piquepoul, chenin blanc, albarino, verdejo, riesling, gruner veltliner of sauvignon blanc. Let er op dat de wijn niet op hout is gerijpt. Dat maakt de wijn meteen zwaarder en romiger. Serveer bij een frisse wijn frisse lichte hapjes. Denk aan krab, oesters, coquilles, tonijn, garnalen. Denk ook aan lichte vleessoorten zoals carpaccio en de meer delicate groenten zoals avocado, komkommer en pompoen.

Volle witte wijn of rosé

Na een lichte witte wijn kun je gaan voor een vollere witte wijn met tropische fruitsmaken. Chardonnay, vermentino, gewurztraminer of een viognier zijn voorbeelden. En ook een rosé is een goede keuze. Vind je een romige smaak in je wijn lekker? Kies dan voor een op hout gerijpte witte wijn. Lekker bij wit vlees zoals kip, kalkoen maar ook bij tofu, risotto, pasta. Maar ook bij de vettere vissoorten zoals zalm, makreel, paling past zo’n wijn prima.

wijnbar shiraz amsterdam alentejo wijn

Lichte of zware rode wijn

Ook voor rode wijnen heb je een lichte en zwaardere soort. Een lichte rode wijn is bijvoorbeeld een pinot noir, gamay, cinsault en zweigelt. Deze wijnen passen ook goed bij wit vlees zoals kip en bij de wat stevigere groenten zoals champignons en bonen. Maar ook bij kruidige gerechten zijn deze rode wijnen met weinig tannines een goede combi.

Met een zwaardere rode wijn sluit je af. Denk aan een valpolicella, barbera, sangiovese, tempranillo, pinotage, syrah. Wil je een echt uitgesproken rode wijn? Kies dan voor een houtgerijpte rode wijn. Heel lekker bij stevige stoofschotels, vlees en sauzen met kaas!

Dessertwijn

Een dessertwijn maakt voor mij het diner helemaal áf. Kies voor een dessertwijn die zoeter is dan het dessert zelf. Voorbeelden zijn een sauternes, ijswijn, muscat. En wil je afsluiten met een kaasplank als dessert? Dan gaat een dessertwijn daar ook perfect bij!

Alvast gezellige feestdagen!

Tarte Tatin met Icewine

error