Mijn favoriete voorjaarswijnen

De zomertijd is ingegaan, de dagen worden langer. Helaas zitten terrasjes pakken er nog even niet in. Maar gelukkig schijnt de zon en kunnen we nog wel genieten van het mooie weer al is het op ons balkon of in de tuin. Kies jij nu ook net als ik steeds vaker een andere soort wijn?

witte wijnen

In de lente en zomer ga ik toch eerder voor een witte wijn in plaats van een stevige rode. Wil je eens wat anders dan een frisse sauvignon blanc of fruitige chardonnay ? Ik geef je mijn 5 favoriete voorjaarswijnen die net even anders zijn. En met de ideale (lente)gerechten voor erbij.

1. Vinho verde

Een vinho verder is een frisse witte wijn met een verrassend klein bubbeltje en komt uit Noord Portugal.  De wijn is niet groen zoals de naam doet vermoeden (Verde) maar wordt groene wijn genoemd omdat je hem het beste jong kunt drinken. Deze wijnen passen door hun lichte smaak erg goed bij lichte zomerse salades. Maar ook bij schelp- en schaaldieren zoals oesters, kreeft en garnalen gaat deze wijn goed samen.

2. Pinot blanc of pinot gris

Als je aan het voorjaar denkt dan hoort daar ook de paasbrunch bij. En laten eieren nou net lastig te combineren zijn met wijn. Eieren hebben namelijk een heel laag zuurgehalte. En de meeste witte wijnen hebben juist hogere zuren. De wijn smaakt dan extra zuur na een hapje ei. Maar waarvoor kies je dan bij de paasbrunch? Kies in ieder geval een wijn met zachte zuren en net geen zoetje. Bijvoorbeeld een pinot blanc of een pinot gris uit de Elzas. Heerlijk bij quiche, gevulde eieren of een eiersalade.

3. Rosé

Een rosé is eigenlijk een rode wijn waarvan de schillen heel kort mee vergisten zodat ze wat kleur afgeven maar ook wat stevigheid. Heerlijk fris en een echt mooi-weer-drankje. Mijn favoriet is een droge rosé uit de Provence met naast wat hinten van framboos en aardbij ook juist kruidigheid en bitterheid door de lichte tannines. En wist je dat deze rosé ook prima samengaat met de typische lentegroente: asperges? De lichte bitterheid van de asperges combineert goed met de tannines in deze rosé.

4. Pinot noir / spatburgunder

Gekoelde rode wijnen winnen ook steeds meer aan populariteit, zeker als het weer warmer wordt. Een gekoelde rode wijn die ik steeds meer ben gaan waarderen is een pinot noir of spatburgunder. Naast een pinot noir kun je een cabernet franc of gamay ook prima gekoeld drinken. Halfuurtje in de koelkast en hij is voldoende gekoeld tussen de 14 en 16 graden. En deze gekoelde rode wijnen passen perfect bij de BBQ, bij gegrilde groenten, gegrilde tonijn of een heerlijke paella.

5. Bubbels: de all time favorite

Er is wat mij betreft maar één wijn die (bijna) overal mee samengaat en zowel in de zomer als in de winter prima smaakt. En dat is Champagne. De beste combinatie is natuurlijk Champagne met oesters. Maar ook wat vettere vissen zoals zalm gaan goed samen met Champagne doordat de bubbels je mond verfrissen en het vettige van de vis afbreken. En wist je dat Champagne de smaak versterkt van truffel en paddenstoelen? En dat andersom paddenstoelen en truffel de smaak van de champagne versterken. Heerlijk dus om een keer een risotto te maken met paddenstoelen of een pasta met pecorino en truffel. Maar ook bij een nagerecht past een Champagne perfect mits het nagerecht niet te zoet is. En vind je een Champagne te duur? Neem dan een  Zuid-Afrikaanse mousserende Cap Classique. Of een Portugese espumante uit Bairrada. Op dezelfde manier gemaakt als Champagne maar wel een stuk goedkoper.

Geniet van de Lente!

error