Zweedse verleiding: Janssons frestelse

Hamsteren of voorraad opmaken? Ik ben van de voorraad opmaken. En hoe leuk is het om gewoon op zoek te gaan naar een recept met de ingrediënten die je nog in huis hebt! Ik had nog een blikje ansjovis in de kast. Ansjovis is niet echt een ingrediënt dat ik heel vaak gebruik. Soms in een salade of op een pizza. Maar ik wilde iets bijzonders maken. Dus ging ik op zoek naar iets speciaals. Het werd Janssons frestelse. Een Zweedse aardappel gratin wat letterlijk Janssons verleiding betekent.

Feest

Het wordt in Zweden vooral gegeten bij feestelijke gelegenheden zoals Kerst en Pasen. Maar niemand weet eigenlijk wie Jansson is. Sommigen zeggen dat het de operazanger Per Adolf Pelle Janzon is geweest die bekend stond om zijn liefde voor bier, snaps en ansjovis. Anderen zeggen dat dit gerecht is vernoemd naar de film Janssons Frestelse. Lekker is het in ieder geval!

Sprot

Het gerecht wordt in Zweden eigenlijk met sprot gemaakt. Dit is een zachter en iets zoeter visje dan de ansjovis. Maar ansjovis maakt het gerecht lekker uitgesproken dus als je geen sprot kunt vinden, dan smaakt ansjovis ook heerlijk. En als je niet van ansjovis houdt, dan kun je ook gerookte zalm gebruiken.

Hongaarse Sauvignon Blanc

Het lekkerste smaakt dit gerecht met bier. Maar omdat ik niet van bier houd, heb ik even moeten zoeken naar wat er dan wel bij past. Het beste kun je kiezen voor een witte wijn met frisse droge zuren. Sauvignon Blanc of Riesling voldoen bijvoorbeeld aan dit profiel. Een rosé is een alternatief, mits die flink droog is. En ook een strakke, lichte witte bubbel smaakt hier prima bij. Wij dronken er deze Hongaarse Sauvignon Blanc bij: Bardos van Grape District.

Bloemig en fris tegelijk

Normaal gesproken proef je in Franse Sauvignon Blancs vooral veel mineralen (door het koelere klimaat van de Loire). In die uit Nieuw-Zeeland (door het warmere klimaat) proef je veel meer bloemen en tropisch fruit. Deze Sauvignon Blanc uit Hongarije heeft beide smaken doordat het klimaat daar continentaal is (warme zomers, koelere winters): mineralen, kruisbes, bloemen én wat tropisch fruit. Het beste van twee werelden en hierdoor prima passend bij dit uitgesproken gerecht met room en vis!

Janssons frestelse/Janssons verleiding

Bereidingstijd1 uur 10 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zweden
Trefwoord: Aardappel, Ansjovis
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 aardappels, geschild en in julienne gesneden
  • 2 grote uien
  • 1 blikje ansjovis uitgelekt en grof gehakt
  • 285 ml slagroom
  • 4 el panco
  • zwarte peper

Instructies

  • Verwarm oven voor op 180 graden (hete lucht)
  • Vet een ovenschaal in
  • Verdeel er de helft van de aardappels in julienne gesneden
  • Verdeel daarna de ui en de ansjovis erover
  • Eindig met de andere helft aardappels
  • Giet de room erover en bestrooi met de panco kruimels en zwarte peper
  • Dek de schaal af met aluminium folie en zet in de oven voor 20 minuten
  • Neem het aluminiumfolie eraf en bak nog 35 minuten in de oven totdat de aardappels gaar zijn en het broodkruim goudbruin
  • Lekker met een salade
error