Coronacrisis
Helaas heeft Zuid-Afrika het zwaar te verduren door de coronacrisis. Dit komt door een zeer zware lockdown en een totale alcoholverbod. Inmiddels zijn miljoenen aan inkomsten verloren gegaan. En heeft het land te maken met een overschot aan Zuid-Afrikaanse wijn die ze niet kwijt kunnen. Als je daarbij het gebrek aan (wijn)toerisme optelt, dan kun je je voorstellen dat duizenden mensen hun baan zijn kwijtgeraakt.
ChinChin Wines
ChinChin Wines is een nieuwe wijnhandel die zich volledig richt op de verkoop van Zuid-Afrikaanse wijnen. Tegelijkertijd zorgen zij ervoor dat met een deel van de opbrengst Zuid-Afrikaanse wijnboeren en kinderen van fruitplukkers worden ondersteund in deze zware tijd. Elke maand selecteert ChinChin Wines een aantal wijnhuizen met een bijzonder verhaal. En die unieke Zuid-Afrikaanse wijnen produceren.
Survivor: Nguni-koe
Ik mocht hun februari box proberen met drie wijnen. Een chenin blanc uit Franschhoeck, een shiraz uit Stellenbosch en een pinotage uit Swartland. Het etiket van de pinotage valt meteen op: er staat een koe op met Survivor erboven. Die ga ik daarom als eerste proberen want ik ben nu eenmaal gek op bijzondere etiketten. De koe verwijst naar de inheemse Nguni-koe. Op een dag komt er een truck, beladen vol met Nguni-koeien langs de wijngaarden in Swartland. Eén van de koeien besluit van de wagen af te springen. In Swartland bouwt ze een nieuw leven op en brengt zelfs nakomelingen voort. Ze wordt daarmee een Survivor. Het motto van heel veel mensen in Zuid-Afrika.
Pinotage
Pinotage is de druif die alleen in Zuid-Afrika voor komt. Het is een kruising tussen de pinot noir en hermitage (of cinsault) druif. Een herkenbare druif met rokerige, aardse smaak die, mits op het juiste moment geoogst, ook erg fruitig kan zijn. Deze Survivor pinotage heeft aroma’s van zwart en gestoofd fruit (kersen, gedroogde pruimen) ceder en kruiden.
Ik maakte er een pasta van tomaten, vega gehaktballetjes en burrata bij. Heerlijk en makkelijk!
Orechiette met vega gehaktballetjes en burrata
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook geperst
- 2 blikken tomatenstukjes a 400 gram
- 1 blikje tomatenpuree
- 300 ml groentebouillon
- 2 tl suiker
- 2 tl balsamico
- 500 gr orechiette pasta
- 50 gr boter
- 15 gram verse basilicum
- 2 bollen burrata
- 10 groene olijven in plakjes
- parmezaanse kaas geraspt
- 2 pakken vega gehaktballetjes
Instructies
- Bak de gehaktballetjes in olijfolie in een grillpan
- Fruit de knoflook in een andere pan
- Voeg de tomatenstukjes toe en de tomatenpuree en bak kort mee
- Voeg daarna de suiker, bouillon en balsamico toe en breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen
- Voeg op het laatst de basilicum toe
- Kook intussen de pasta
- Serveer de saus over de pasta en garneer met burrata, Parmezaanse kaas en de olijven. De gehaktballetjes serveer je ernaast.
Meer informatie over Zuid-Afrikaanse wijn van ChinChin Wines is te vinden op de website van ChinChin Wines.
Lees ook mijn eerdere blog over mijn bezoek aan een wijnproeverij met Zuid-Afrikaanse wijnen en de ontmoeting met de wijnmakers.