Nederlanders begonnen met de wijn
Zuid-Afrika is niet alleen een van de mooiste wijnlanden, maar ook een van de wijnlanden die in opkomst zijn. Hoewel Zuid-Afrika tot de ‘nieuwe wereld’ van de wijn behoort, wordt er al veel langer wijn verbouwd. Het waren Nederlanders die er in 1652 mee begonnen maar zij wisten toen nog niet zoveel van wijn maken. Enkele jaren later kwamen de Fransen, die toen al veel meer wisten van wijn maken.
Boycot van de wijn
Heel lang, sinds 1948, zijn Zuid-Afrikaanse wijnen geboycot vanwege de apartheid. Pas sinds de afschaffing in de jaren 90 zijn de sancties opgeheven. Jonge en creatieve Zuid-Afrikaanse wijnmakers maken nu de mooiste wijnen en langzamerhand veroveren zij de wereld van de wijn.
Westkaap: koele zeewind
Zuid-Afrika is een zeer warm en droog land. Door de zeewind liggen de meeste wijngaarden daarom aan de Westkust oftewel Westkaap. De typische druiven uit Zuid-Afrika zijn chenin blanc (ook wel ‘steen’ genoemd), chardonnay, sauvignon blanc, colombard, cabernet sauvignon, syrah (shiraz), pinotage, merlot en cinsaut. Maar er worden ook steeds meer Europese druiven overgebracht en aangeplant in Zuid-Afrika. Denk aan de sangiovese, gruner veltliner, viognier en semillion.
Wijnmakers vertellen over hun wijn
Ik vind het altijd leuk om met wijnmakers zelf te praten. Zij vertellen dan met passie over hun wijnen, hun wijngaard en nemen je mee in bijzondere mini-proeverijen. Ook op dit event waren die wijnmakers veelal zelf aanwezig. Zo sprak ik met Kobie Viljoen (Villion Family Wines) die een nieuwe serie wijnen op de markt brengt: Die Seerowers. Vijf prachtige en heerlijke wijnen met ieder de naam van een zeerover: Jo Vabond (sauvignon blanc) , Sarel Seemonster (chenin blanc), Rosa Rabbedoe (rosé pinotage), Ben Bullebak (cabernet sauvignon) en Kaptein Karnuffel (syrah).
Gouden tip
Als je langer rondloopt raak je op een wijnevent al snel in gesprek met andere wijnliefhebbers. Vaak geven ze je dan dé gouden tip voor de wijnmaker die je echt moet bezoeken. Dus op die manier proefden we ook een aantal mooie wijnen van Koni, Painted Wolf, Eikendal, Bosman, Diemersdal, Keermont en Blake’s family wineyard. De laatste twee hadden ook een dessertwijn mee die we mochten proeven.
Druiventrossen losknippen
De dessertwijn Fleurfontein van Keermont wordt op een bijzondere manier gemaakt. Het bestaat uit 100 % sauvignon blanc en de wijn wordt 18 maanden gerijpt op Hongaars eiken. Het zoet maken van de druiven wordt gedaan door de stengel van de druiventrossen handmatig een klein beetje door te knippen. Op deze manier krijgen de druiven geen voeding meer en verdrogen ze nog hangend aan de druifstok in de zon. Door het drogen krijgen de druiven meer suikers en worden ze zoeter. Ik proefde die zoetheid: honing, abrikoos, amandel, perzik en vanille. En met een eindeloze afdronk konden we nog lang nagenieten van deze bijzondere dessertwijn!
Mijn blog verscheen in iets andere vorm ook op www.Anne-Wies.nl.
Wil je meer weten over Zuid-Afrikaanse wijnen? Kijk dan op www.wosa.nl
Wil je ook een keer naar een wijnproeverij? Kijk dan eens op mijn website naar de wijnevents onder Evenementen.