8 dingen die je nog niet wist over Sherry wijn!

Sherry wijn begint aan een opmars en is allang niet meer dat oubollige drankje. Tijdens mijn WSET 3 studie raakte ik gefascineerd door Sherry wijn. Door de geschiedenis, het gebied en het productieproces. Maar ook door de smaak en de ontelbare mogelijkheden die Sherry biedt om wijn-spijs combinaties te maken. Super leuk vond ik het dan ook toen ik door Pitch PR werd uitgenodigd om de Sherry Show te kijken en 6 sherry’s te proeven. En dit inspireerde mij om een blog te schrijven met 8 dingen die je nog niet wist over sherry. Bijvoorbeeld dat je sherry niet drinkt uit een klein glaasje maar uit een wijnglas.

1. Sherry wijn is een wijn dus drink het uit een wijnglas
Sherry wijn… de naam zegt het al. Sherry is dus een (versterkte) wijn. Dus drink het uit een wijnglas en niet uit een mini glas. Het moet namelijk ruimte krijgen om te ademen. Zo komen er meer aroma’s vrij en kun je meer genieten van deze wijn.
 
Wist je dat het idee van het versterken van wijn al ontstond in de 16de eeuw? Men wilde wijn vervoeren naar andere landen maar door de lange reis met de boot overleefde de wijn het niet. Door alcohol aan de wijn toe te voegen (versterken) werd de wijn langer houdbaar want alcohol was het conserveermiddel.
 
Sherry wijn

2. De Sherry in jouw glas kan zo maar heel oud zijn (een druppeltje dan…)

Het solera-systeem is typisch en uniek om een sherry te maken. Het is een methode om door het steeds oversteken en blenden van wijn een gelijke smaak en kwaliteit te krijgen. Ieder jaar wordt uit het vat met de oudste sherry wijn 1/3 gedeelte geoogst en gebotteld en deze ruimte wordt weer opgevuld met een iets jongere sherry. Dit vat wordt weer aangevuld met een nog jongere sherry wijn etc. De vaten uit een bepaald jaargang heten criaderas en soms zijn er wel meer dan 12 jaargangen. Als je nagaat dat dit systeem begonnen is in 1847 dan kan het zo maar zo zijn dat in een glas sherry van een oude bodega uit 1847 er ook een heel klein beetje wijn uit 1847 in zit zit!
 
solera sherry wijn
 

3. Sherry wijn wordt gemaakt van neutrale druiven die weinig aroma’s bevatten

De drie druiven die voor sherry mogen worden gebruikt zijn de palomino, pedro ximenez en de muscat/moscatel. Wat ze alle drie gemeen hebben is dat het neutrale druiven zijn. Door die neutrale smaak zijn ze heel geschikt voor de wijnmaker om er zijn ‘signatuur’ aan mee te geven in de wijnkelder.
 
4. Bij Sherry geldt: schimmels brengen geluk
Sherry is de verbastering van Jerez . Maar sherry komt niet alleen uit Jerez de la Frontera in Andalusië. Het wordt ook in Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María gemaakt. Alleen wijn gerijpt in een van deze steden mag zich Sherry noemen.
 
Door de bijzondere ligging van het Sherry gebied in Andalusië aan zee in combinatie met de snoeihete dagen, hangt er in de lucht een enorme vochtigheid en dus is er kans op schimmel. De Sherry wijnboeren zijn hier dol op. Tijdens de rijping van de sherry in vaten ontstaat er met heel veel geluk schimmel op de Sherry en dat noemen ze flor. Deze flor eet alle restsuikers op die in de wijn zit en dan wordt de wijn zeer droog. En het beschermt de wijn tegen oxidatie. Door de flor krijgt de wijn amandel en kamille aroma’s. 
 
Gebied sherry wijn
 

5. Sherry wijn groeit op unieke witte albariza grond

Niet alleen het hete vochtige klimaat is belangrijk om sherry te maken. Ook de bijzondere witte mergelgrond in het sherrygebied is uniek. Het zit namelijk vol met kalk. Deze grond houdt dan ook alle beetjes winterregen vast. In de hete zomer maanden krijgt de wijnstok dan gewoon zijn vochtigheid terug. Deze zogenoemde albariza grond kun je dus vergelijken met een spons.
 
Albariza grond sherry wijn
 

6. Sherry is er van gort droog tot mierzoet

Je hebt heel veel stijlen in de sherry wereld. Dat is ook de reden dat je sherry oneindig veel kunt combineren met verschillende spijzen. Ik zet de belangrijkste stijlen voor je op een rij en leg daarna uit wat de verschillen zijn en hoe ze smaken.
 
1) Manzanilla (zoutig & delicaat)
2) Fino (fris & expressief)
3) Amontillado (elegant)
4) Palo Cortado (vol & verfijnd)
5) Oloroso (krachtig & delicieus)
6) Pale cream (zacht & fris)
7) Medium (evenwichtig & verfijnd)
8) Cream (Vriendelijk & fluweelzacht)
9) Moscatel (aangenaam & zijdezacht)
10) Pedro Ximenez (intens & zoet)

7. Sherry wijnen: de verschillen

Manzanilla komt altijd uit het kustplaatsje Sanlucar de Barrameda. Fino uit Jerez de la Frontera.  Ze zijn bleekgeel en de droogste sherry’s die er zijn. Manzanilla en Fino hebben altijd ongeveer 2 jaar gerijpt onder een flor laag. Ze hebben ook wat ziltigs door de flor.
 
Hou je meer van een rijpere stijl? Dan kun je eens een Amontillado (gerijpt onder flor maar de flor sterft spontaan en daarna gaat de rijping oxidatief verder) of een Olorosso (alleen oxidatief gerijpt). Deze sherry’s zijn ook droog maar hebben ook volle, rijke en elegante smaaktonen als caramel en hazelnoten. De kleur van deze sherry’s zijn licht bruin.
 
Palo Cortado is de meest bijzondere en complexe sherry. Bij deze sherry is flor ontstaan maar de flor is door de wijnmaker op een bepaald moment gedood door de wijn te versterken en daarna laat hij de sherry oxidatief verder rijpen.
 
Moscatel en Pedro Ximenez zijn de zoetste sherry’s. Ze worden zoet doordat de druiven worden gedroogd in de zon en dus een hoog gehalte aan suiker bevatten. Als je een slok neemt van PX dan proef je gekonfijt fruit, vijgen, rozijnen, dadels, honing, chocolade, cacao en ga zo maar door.
 
En dan heb je nog pale cream, medium en cream sherry’s. Deze zijn medium zoete sherry’s (meestal fino’s) en zijn, even simpel gezegd, zoet gemaakt door ze te blenden met zoete druivenmost van PX.
Kleuren sherry wijn
 

8. Sherry’s zijn op ontelbare manieren te combineren met eten

Sherry is er dus in alle smaken, van kurkdroog tot intens zoet. Daarom kun je met sherry de meest uiteenlopende wijn-spijscombinaties maken, van vlees en wild tot vis en zeevruchten, en zelfs kaas en desserts. Sherry is niet alleen heerlijk als aperitief of bij het eten, maar ook in een cocktail (vooral met tequila), of als smaakmaker in gerechten. Alles is mogelijk. Kijk maar hieronder.

Wil je meer te weten komen over sherry? Kijk dan eens op https://www.sherry.wine/nl

De Sherry Show van Pitch PR kun je terugkijken op You Tube:

Lees ook mijn blog over het zelf maken van een mooi wijnarrangement.

error