Wilderige wijnen uit Nederland

Een paar weken geleden vond de jaarlijkse wijnkeuring van de Lage Landen plaatst. De ingestuurde Nederlandse wijnen werden blind geproefd door een professioneel panel in Duitsland. Hoe gaaf is het dat ik een van de prijswinnende wijnen die zilver won mocht proeven: de natuurzuivere Wilde Witte van de Wilde Wijngaard!

En ik was verrast! Dit is niet een wijn waarvan je denkt dat hij uit Nederland komt… Ik proefde appel, peer, mango, vlierbloesem, wat grapefruit en een klein honingachtig zoetje. En met een afdronk waardoor je nog lang aan het nagenieten bent.
De wijn wordt gemaakt van Johanniter-druiven (90%), Solaris (5%) en Elbling (5%). Door de mooie zomer van 2018 heeft het een bijna Rieslingachtig zoetje meegekregen. Bij deze salade met botersla, rivierkreeftjes, mango, avocado en een toefje roomkaas met groene olijven kwamen de smaken helemaal tot zijn recht.

Over De Wilde Wijngaard

De Wilde Wijngaard staat sinds 2016 midden in Flevoland, vlakbij Lelystad. Er staan in totaal 3000 wijnstokken: voornamelijk Souvignier Gris en Johanniter, maar ook kleinere aantallen Elbling en Solaris. Ook is er nog een klein aantal wijnstokken van de Rondo geplant voor een mooie rode wijn. Het is een wijngaard die aangeplant is in samenwerking met de Universiteit Wageningen. Het heeft een educatieve functie en is een voorbeeld voor ‘schone wijnbouw’.

Schone wijnbouw

Centraal in de deze wijngaard staat de combinatie van wijnbouw, akkerbouw en bosbouw waarbij de wijnstokken als een bos worden aangeplant. Het creëren van een ondergronds schimmelnetwerk wordt hiermee gestimuleerd en zijn de wijnstokken beter opgewassen tegen ziektes, bacteriën en schimmels. Ook worden ziektekiemen vanuit de grond en plant zelf bestreden. Schone wijnbouw waarbij er zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt gewerkt en dus schone wijnen worden verkregen. De wijn in zijn puurste vorm en geheel biologisch!

Kom en leer proeven!

Op 21 en 22 september zijn De Groene Velden Dagen. Dan kun je ook de wijnen proeven van De Wilde Wijngaard! Ik geef er op 22 september, bij genoeg animo, samen met Sofia (het wijnvrouwtje op Instagram) een korte workshop Leren Proeven als een Pro. Naast het vertellen van het verhaal achter de wijnen, leren wij je op een systematische wijze naar de wijn te kijken, de wijn te ruiken en de wijn uiteindelijk te proeven. De kosten zijn 10 euro per persoon. Je krijgt hiervoor:

  • Uitleg over de wijnen
  • 3 proefglazen van de geselecteerde wijnen
  • 3 proefformulieren en Aromazon om de wijn te beoordelen
  • Water en spijs om de smaakpapillen tussen de wijnen door te neutraliseren

Tijd: 14.00-15.00 uur

Plaats: Groene Velden 140 in Lelystad

We hebben plek voor maximaal 14 personen dus meld je snel aan via info@dewildewijngaard.nl.

Wijnen proeven

Meer info

Wil je meer weten over De Wilde Wijngaard? Kijk dan op hun website voor meer info: www.dewildewijngaard.nl

error

Reacties zijn gesloten.