Biologische wijnen proeven bij Wijnklas

Vorige week was ik op een proeverij van Wijnklas met als thema biologische wijnen. Wie denkt dat je dan alleen maar ongefilterde troebele wijnen krijgt heeft het helemaal mis. Dit waren stuk voor stuk echt prachtige wijnen! En ze schijnen steeds meer in opkomst te zijn

wijnproeverij wijnklas rode wijn

Wat betekent biologisch?

Lucien van Wijnklas vertelde bij elke wijn een interessant verhaal over de wijn, de druif en het wijngebied. En waarom de wijn biologisch is. Er zijn namelijk heel veel keurmerken voor biologische wijnen maar één ding hebben ze allemaal gemeen; ze bevatten weinig sulfiet en ze moeten van biologische druiven zijn gemaakt, dus zonder pesticiden. Naast biologische wijnen heb je ook nog biodynamische wijnen, vegan wijn en natuurwijn oftewel Vin naturel. Die gaan allemaal nog een stapje verder qua natuurlijke bereiding dan biologische wijnen.

Wij proefden zes wijnen:

 • een Hongaarse Tokaj van de Furmint druif. Heel smaakvol, veel fruittonen en vol!
 • een witte Spaanse natuurwijn (Loxarel). Licht van kleur, complex en heel moeilijk te peilen. Ik vond hem na een paar keer proeven wel lekker en apart. Echt een wijn waar je voor moet zitten en zelf bepalen wat je ervan vindt.
 • een bijzonder lekkere oranje wijn uit Albana, Italië (Vigna Rocca). Gemaakt van de zeldzame Albana druif. Deze was echt mijn favoriet!
 • twee mooie rode Italiaanse wijnen; eentje uit de regio Garda-meer en eentje  uit Sicilië. Beide kersen-, bessen-, vanilletonen waarbij de afdronk bij laatste wat steviger was
 • en als klap op de vuurpijl een voortreffelijke Zuid-Afrikaanse rode wijn uit de Westkaap (Waterkloof, circle of life).

Stuk voor stuk fantastische wijnen met allemaal een ander smaakprofiel en een mooi verhaal achter de wijn.

Oranje wijn
Mijn favoriet van de avond: Oranje wijn

Meer info over wijnklas

Kortom, wil je een keer op een laagdrempelige en gezellige manier kennis maken met bijzondere wijnen? Houd dan Wijnklas in de gaten! Lucien geeft een paar keer per jaar proeverijen. Wil je meer kennis opdoen?  Hij geeft ook verschillende soorten wijncursussen. Op zijn website en Instagram staat meer informatie.

Biologische wijn proeven?

Wil je een keer een lekkere biologische wijn proeven? Kijk dan eens bij Vinopura. Ik ontdekte hun webshop onlangs per toeval. Zij hebben een ruime keuze aan bijzondere biologische wijnen en hun wijnen worden op ambachtelijk en duurzame wijze gemaakt. Ze bezorgen door heel Nederland en vanaf 50 euro is de verzending gratis. Leuk dus om een keer iets speciaals te bestellen en te proberen!

Tokajvin naturel

oranje wijn

biologische rode wijn italie

Zuid-Afrikaanse rode wijn

error

2 gedachten aan “Biologische wijnen proeven bij Wijnklas”

 1. Wat een leuk artikel. Ik vond de proeverij erg leerzaam en gezellig.

  1. Misswineanddine schreef:

   Dank je wel voor je compliment! En de proeverij is inderdaad zeker voor herhaling vatbaar!

Reacties zijn gesloten.