Wijn, kaas en chocolade

De donkere dagen komen er aan. Lekker op de bank met een glas wijn en dan neem je daar al gauw een kaasje bij. Maar wist je dat bij wijn ook chocolade en karamel prima samen gaan? Zeker als je kiest voor chocolade van hoge kwaliteit. Ik geef je tips voor de beste combinaties met wijn, kaas en zoet!

wijn en kaasplankje

Monique van Need for Sweet uit Den Haag maakt heerlijke chocolade en karamel al een aantal jaar helemaal zelf. Zij liet mij drie van haar toppers proeven, ik maakte er een kaas-chocolade-karamel plank van en zocht er de perfecte wijnen bij. En ik geef je gelijk tips hoe je wijn en zoet kunt combineren. Hoe leuk is het om zo’n verrassende borrelplank eens een keer te serveren aan je gasten?

Kaasplank met chocolade

Romige zoute karamelspread en dessertwijn

Chocolade met zeezout… iedereen kent deze goddelijke combinatie. Maar heb je al eens vloeibare karamel met zeezout geproefd? Monique maakt deze overheerlijke karamelspread met alleen maar natuurlijke ingrediënten: room, roomboter, suiker en water. Ik serveerde het bij twee soorten kaas die goed samen gaan met zoet en zout: verse Franse roombrie en Spaanse manchego. De romige zoete smaak van de karamel combineert het beste met een mooie volle witte dessertwijn zoals een Zuid-Afrikaanse Nederburg; een blend van Chenin Blanc en Muscat. De honingzoete smaak van de wijn en de volle body zorgden ervoor dat de wijn de karamel en de beide kazen prima aan kan.

Pure chocolade met popcorn met een zwaardere rode wijn

Als tweede proefden we de pure chocolade met hazelnootjes en popcorn van Need for Sweet. De popcorn geeft een hartige touch aan het geheel. Omdat de chocolade puur is en niet zo zoet past hier het beste een wat krachtigere rode wijn bij zoals deze blend van Syrah – Baga van Real Batalha uit Portugal. Deze volle rode wijn met tonen van gedroogd fruit, chocolade, mint en wat hout kan prima de bitterheid en kracht aan van de chocolade. Andere rode wijnen die hierbij zouden passen zijn een Tempranillo of een Merlot.

Ruby frambozen granola met een Moscatel of Port wijn

Als laatste proefde ik dit reepje Ruby chocolade granola met honing en kandij koekjes. De chocolade is donkerroze van kleur. En dat komt niet door kleurstoffen maar doordat Monique de cacaoboon Ruby hiervoor gebruikt en deze is donkerroze van kleur. De chocolade smaakt naar frambozen en frozen yoghurt. Heel lekker, subtiel lichtzurig en toch zoet van smaak. En door de granola en kandijkoekjes heeft een lekkere crunchy bite. Omdat de Ruby reep friszoet is, serveer ik er een Moscatel bij: de friszoete smaak van mandarijn, druiven, honing en karamel gaan goed samen met de Ruby chocolade. Maar een rode Ruby port zou er denk ik ook prima bij gaan. Beide versterkte wijnen zijn op dezelfde manier gemaakt alleen van andere druiven.

Gouden tips om wijn en chocolade te combineren en te proeven

Tip 1

Probeer bij het kiezen van een wijn bij chocolade ervoor te zorgen dat de wijn zoeter is dan de chocolade of in ieder geval even zoet. Anders kan de wijn die je erbij drinkt bitterder en zuurder smaken.

Tip 2

Serveer zeker geen witte wijn bij pure chocolade want door de bitterheid van de pure chocolade proef je de wijn niet meer.

Tip 3

Houd je meer van melk- en andere lichte of witte chocolade? Kies dan voor een mousserende wijn. De subtielere smaak van die wijn past goed bij de lichte smaak van de chocolade.

Tip 4

Let bij het samen proeven erop dat je eerst een slokje wijn neemt, dan een stuk chocolade en vervolgens weer een slokje wijn. De wijn krijgt dan de kans om zich helemaal te laten ‘proeven’ en de chocolade voegt zich daar met zijn sterke smaak makkelijk bij. Als je eerst chocolade neemt dan zal de smaak hiervan de wijn overheersen en proef je de wijn dus minder.

Over Need for Sweet

Monique is samen met haar levenspartner Eddy eigenaar van Need for Sweet. Ze begonnen ooit met alleen chocolade maken en maken nu ook karamel. En er komt nog veel meer aan! Alle ‘sweets’ maken ze zelf met natuurlijk ingrediënten en alles met de hand. Ze verzint elke keer weer de lekkerste combinaties met de chocolade en karamel. Voor de chocolade gebruiken ze de beste Belgische chocolade van Callebaut. Monique: ”Het is soms een hele uitdaging om bepaalde technieken onder de knie te krijgen, maar als iets niet gelijk lukt is het oefenen en oefenen tot het wel wordt zoals het moet. En dat is heel erg bevredigend. Waar wij blij van worden is, naast het creatieve en de vrijheid natuurlijk, ook het feit dat mensen blij worden van onze producten. Daar doen we het voor!”

Kijk eens op hun website voor meer info en als je de chocolade die ik proefde ook wilt bestellen: www.needforsweet.nl

Lees ook mijn eerdere blog over kaasplankjes.

error