Barolo met een kaasplank

Er is toch geen beter begin van de avond dan een mooi kaasplankje met een Portwijn of… voor degenen die niet houden van Port…een Barolo uit de Piemonte (Noord-Italie).

Barolo wine

Decanteren

Deze Barolo  Alasia van Araldica Castelverro die we hierbij dronken was drie jaar gerijpt op eiken. Ik heb de Barolo wel een paar uur van tevoren gedecanteerd. Dan komt er zuurstof bij de wijn en zijn de tannines, waar de Nebiolo druif om bekend staat, wat minder sterk.

Complexe wijn

Barolo moet voor 100% uit de Nebbiolo-druif bestaan. De naam hiervoor is afgeleid van nebbia, de najaarsmist die vaak voorkomt in de wijngaarden in Piemonte. Barolo is een van de stevigste en complexe wijnen. Je proeft tabak, kers, hout, chocola, kruiden; kortom heel veel verschillende basissmaken en een lange afdronk. Vandaar de term complex. Daar moet je ook wel wat stevigs tegenover zetten.

Last minute kaas kopen bij Enkaaza

Er zitten dan ook twee sterke kaassoorten op het kaasplankje: een gorgonzola mascarpone kaas en een truffel kaas. Laatste gekocht bij Enkaaza: onze mobiele kaasboer uit de buurt die gewoon elke zaterdag aanbelt rond 16.00 uur om te vragen of je kaas nodig hebt. Ideaal om last minute een vers kaasje te kopen en zo lekker! En de een mooi sterk tegenwicht tegen deze intense kruidige wijn met veel body.

error