Tijdens de Female Winemakers lunch bij Beulings in Amsterdam maakte ik kennis met Aurelie Charron-Giguet van Alma Cersius. Zij vertelde dat vrouwen de Pays d’Oc uitkiezen omdat ze juist daar mogen experimenteren met de bijna 60 druivenrassen die er groeien. En dat mag vrijwel nergens anders in Frankrijk. Waarom? Dat heeft met de IGP aanduiding te maken.
IGP aanduiding in de Pays d’Oc
Pays d’Oc is een verzamelnaam voor wijnen uit de Languedoc-Roussillon in Zuid-Frankrijk. Ze krijgen een Indication Géographique Protégée (IGP) aanduiding omdat ze niet ‘voldoen’ aan de criteria om een ‘Appellation d’Origine Contrôlée’ (AOC) aanduiding te krijgen. AOC betekent dat er strenge regels gelden over bijvoorbeeld welk druivenras je mag gebruiken, uit welk gebied of dorp de druiven mogen komen en of je mag blenden. Geven strenge regels dan ook betere wijn? Ik vind van niet. Er zijn wijnboeren die er bewust voor kiezen om zich niet geheel aan de regels te houden. Ze willen experimenteren, uitproberen, andere druiven gebruiken. Maar ze willen dit wel doen in een gebied die qua terroir en klimaat ideaal is. En die, veelal vrouwelijke, wijnboeren vestigen zich in de Pays d’Oc.
Expressieve wijnen uit de Pays d’Oc
Volgens Aurelie gaan de vrouwelijke wijnmakers naar de Pays d’Oc omdat het de enige regio in Frankrijk is waar zij hun expressie en durf kwijt kunnen om bijzondere wijnen te maken. En niet alleen wordt aan de wijn zelf gedacht. De wijnmaaksters bedenken ook de prachtigste wijnlabels, flesvormen en originele namen voor hun wijnen.
Pays d’Oc wijn proeven
Natuurlijk mochten we een aantal Pays d’Oc wijnen proeven. De wijnen werden vergezeld door een prachtig lunchmenu van Restaurant Beulings. We proefden niet alleen de Alma Cersius wijnen van Aurelie maar ook de Terra Patres 2014. Dit is een blend van syrah, merlot en cabernet sauvigon. Een fluweelzachte rode wijn met een fluwelen label sprong ertussen uit; bosvruchten, pruimen, peper, oosterse specerijen en wat vanille en tijm.
Ook La diva van Terre des Dames van Lidewij van Wilgen(uit Nederland!) was top. Een blend van Syrah, Grenache en Alicante Bouchet; bramen, bessen, eiken, peper, koffie en chocola. Mijn favoriet onder de witten was de La vigne de ma mere Viognier 2016 van Chateau de Gourgazoud. Goudgeel van kleur met de geur en romige smaak van rozen, amandelen, vanille en mango.
Wijnen uit de Pays d’Oc van vrouwelijke wijnmaaksters
Wil je ook Pays d’Oc wijn proeven? Kies dan een keer niet voor een bepaalde druif maar specifiek voor een vrouwelijke wijnmaker uit de Pays d’Oc en laat je verrassen! Ik geef je een paar tips:
- Terre des Dames (Lidewij van Wilgen)
- Alma Cersius (Aurelie Charron-Giguet)
- Les Domaines Aureoles Chateau ciceron (Claude Vialade)
- Domaine de l’Engarran (Diane Losfelt)
- Domaine Valensac (Edwige Thuillé)
- Château de Gourgazaud (Chantale Piquet en Annick Tiburce)
- Les Jamelles (Catherine Delaunay)
- Domaine Rives-Blanques (Caryl Panman)
Dit blog is geschreven voor Anne-Wies.nl. Het verscheen in iets andere vorm eerder ook op haar website. Op haar website ben ik een van haar gastbloggers die blogt over wijn en spijs.