Hongaarse wijnen

Mijn kennis over Hongaarse wijnen kwam tot voor kort niet verder dan de Tokaji van de furmint druif. Tot ik onlangs een masterclass volgde van Andrea Furjak, internationaal wijndocent in Hongarije. Zij nam ons mee door de verscheidenheid aan druiven die Hongarije kent en liet ons 9 prachtige wijnen proeven. 

Vochtig landklimaat

Door het landklimaat is Hongarije tijdens de zomer heel warm. Maar omdat er ook redelijk wat regen valt, zorgt dit voor een perfect klimaat voor druiven. Het Balatonmeer is de plek waar de meeste wijngaarden zitten. Het meer is langgerekt en ondiep. Daardoor warmt het water snel op en wordt deze warmte ’s nachts als het kouder wordt weer afgegeven aan de omgeving. Samen met aanwezige vulkaangrond is de omgeving van het Balatonmeer een perfect terroir voor wijnbouw. En dat al eeuwenlang. Op de noordoever vind je zelfs nog wijngaarden die uit de Romeinse tijd zijn.

Het Balatonmeer is niet de enige plek waar je wijnbouw vindt in Hongarije. Er zijn 22 officiële wijnregio’s. Naast internationale druivenrassen zoals cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc zijn er ook inheemse druivenrassen die alleen in Hongarije voorkomen, zoals kadarka en juhfark. Hongaarse wijnboeren blenden ze met elkaar wat voor een enorme diversiteit aan wijnen zorgt.

Ik zet de wijnen en de druiven die we proefden op een rij en vertel je over de bijzonderheden.

Rhine riesling: een mooie gelijkenis

Als eerste wijn proefden we een witte ‘Panorama 2017’ van wijnhuis Villa Tolnay die vlakbij het Balatonmeer ligt. Voor deze wijn gebruiken ze de rhine riesling. Qua geur lijkt deze ook echt op de Duitse riesling. Aromatisch (bloesem, perzik), mineraal en petroleum. Qua smaak is er ook gelijkenis: perzik, citroen, honing en witte bloemen.

Olaszrisling: gevoelig voor botritis

De tweede wijn die we proefden was een witte ‘Safrankert 2017’ van wijnhuis Figula. Dit wijnhuis ligt ten noorden van het Balatonmeer. De olaszrisling is de druif die ze voor deze wijn gebruiken. Dit is een inheemse en veel aangeplante druif in Hongarije. Maar deze druif komt het beste tot zijn recht rond het Balatonmeer. Omdat de wijngaard heel dichtbij het meer staat is de lucht heel vochtig. Dit maakt de kans dat de druif wordt aangetast door botritis (edele rot) heel groot. Het bijzonder is dat de wijnbouwer dit niet bestrijdt maar toelaat tot ongeveer 6% en daarna de druiven plukt. Dit luistert heel nauw maar hij doet dit heel goed want deze wijn ruikt gewoon naar een Sauternes dessertwijn maar is droog van smaak. Met een volle body, uitgebalanceerde zuren en een klein bittertje van amandel is dit een hele mooie wijn.

Juhfark: de neutrale druif

Daarna maakt ik kennis met de inheemse druif juhfark in de witte ‘Juhfark Selection 2016’ van wijnhuis Kreinbacher. Het wijnhuis ligt ook aan het Balatonmeer maar op oud-vulkanisch grond. juhfark is een neutrale druif en heeft nauwelijks geur en smaak. Juist daardoor kan deze druif het terroir heel goed overbrengen. Qua smaak en geur: honing, tijm, petroleum en mineraal.

Harslevelu: tegenhanger van de furmint

We besloten de witte wijn line-up met een ‘Tokaji 2018’ van wijnhuis Kikelet. Dit wijnhuis ligt in het Noordoosten van Hongarije. Tokaji wijnen kende ik al maar dan van de furmint druif. Ik leerde vandaag dat je Tokaji ook van de harslevelu druif kunt maken. De wijn was heel aromatisch, bloemig en mineraal. Eigenlijk zouden ze een Tokaji moeten maken door deze twee druiven te combineren omdat ze beide elkaar versterken qua zuren en qua fruit. Maar die combinatie is er nog niet.

Blaufrankisch: fruitig

Onze volgende wijn die we mochten proeven was een rode ‘Kekfrankos 2017’ van wijnhuis Lukawine. Dit wijnhuis ligt  aan het Sorponmeer in het Noordwesten van Hongarije. De druif die ze voor deze wijn gebruiken is een blaufrankisch. Deze geeft lichte, fruitige, dieprode wijnen met de geur en smaak van kersen en aardbei en met een lage tannine. Een tegenstelling met de volgende rode wijnen die we proefden.

Bikaver: strenge gereguleerd 

Een Bikaver wijn staat ook wel bekend als stierenbloed. In de jaren 70 en 80 is de reputatie van Bikavér behoorlijk beschadigd. Dit door overproductie en het ontbreken van regulatie tijdens de communistische overheersing. De laatste jaren zijn er wijnmakers opgestaan die als missie hebben om Bikavér weer op het wijnpodium te krijgen. Het maken van Bikaver wordt vandaag de dag ook streng gereguleerd door de Hongaarse wijnwet.

Bikaver: perfect in balans

We proefden twee Bikavers. De eerste was een ‘Ivanvolgyi Bikaver 2017’ van wijnhuis Sebestyen. Dit wijnhuis ligt ten zuiden van de rivier de Donau, in het midden van Hongarije. Bij Bikaver gaat het om balans. De druiven die erin zitten mogen geen van allen overheersend aanwezig zijn. Deze ‘normale’ Bikaver had die balans; kers, groene paprika, kruidigheid, medium body en perfecte lichte tannines.

We proefden ook een ‘Bikaver Superior 2016’ van wijnhuis Bolyki. Dit wijnhuis ligt in het koele gedeelte van Noord Hongarije. Bijzonder is dat je die koelte niet proeft. Het is een intense rode wijn die bestaat uit blaufrankisch, kadarca, merlot en zweigelt. Qua aroma’s proefde ik: gerijpt donker fruit, blauwe bessen, hout en wat ‘vlezigs’. Met een volle body, mooie tannines en alle smaken in balans is dit de perfecte Bikaver.

Cabernet franc: het origineel

De laatste rode wijn was een ‘Villanyi Franc 2017’ van wijnhuis Gere uit het warme zuiden van Hongarije. De druif die voor deze wijn is gebruikt is de cabernet franc. Deze internationale druifvariant wordt vaak gezien als het kleinere broertje van de cabernet sauvignon maar onderzoek wijst echter uit dat cabernet franc het originele druivenras is: cabernet sauvignon is een kruising tussen cabernet franc en sauvignon blanc. De cabernet franc is een toegankelijke en kruidige druif die je niet overrijp moet plukken omdat hij anders te veel tannines bevat. Deze mooie rode Hongaarse cabernet franc was mooi in balans met een geur en smaak van aardbeien en frambozen, viooltjes en toch ook weer een beetje groene paprika.

Furmint: verrassende bubbels als afsluiting

Hoe leuk is het om af te sluiten met bubbels uit Hongarije! De ‘Prestige Brut’ van wijnhuis Kreinbacher van 100% furmint had echt  de aroma’s van een Champagne; citrus, perzik, witte bloemen, brioche en wat ziltigheid. Top gemaakt en een mooi feestelijk einde voor deze  interessante wijnproeverij!

Dit blog is geschreven voor Anne-Wies.nl. Het verscheen in iets andere vorm eerder ook op haar website. Op haar website ben ik een van haar gastbloggers die blogt over wijn en spijs.

error