Bijzonder om eens gnocchi een rode Prosecco te proeven! De wijn had een robijnrode kleur, bijna de kleur van cassis. Qua aroma’s proefde ik aardbei en wilde bessen maar dan zonder de zoetheid. Heerlijk droog en met feestelijke bubbels! De Prosecco paste perfect bij de gnocchi.
Prosecco: geen streek maar een druif
Ik dook eens in het achtergrond verhaal van Prosecco. Prosecco verwijst niet naar een streek in Italië maar naar de druif. Meestal gebruikt men de witte druif, die tegenwoordig glera wordt genoemd. Maar voor de Baron rode Prosecco wordt de Raboso druif gebruikt, ook wel Raboso Piave genoemd. Deze drruif groeitlangs de rivier Piave in Veneto. Deze provincie in Noord-Italië is beroemd om al zijn Prosecco’s; zowel de witte als de rode. Maar de rode is dus nog vrij onbekend in Nederland en nu dus exclusief te koop bij Baron wijnen.
Prosecco: frizzante of spumante
Prosecco wordt bereid volgens de speciale tankmethode. De wijn krijgt dan niet zoals bij een Campagne een tweede vergisting op de fles maar een tweede vergisting in een tank. Dit heet de methode Charmat. Er zijn twee soorten prosecco: frizzante en spumante. Het verschil zit hem in de bubbels. Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn die meer koolzuur en meer mousse bevat. Frizzante geeft aan dat de wijn half mousserend is. Deze variant bevat weinig koolzuur doordat het tweede gistingsproces korter is dan bij een spumante. De Prosecco frizzante wordt gebotteld en afgesloten met een kurk en een touwtje. Prosecco spumante bevat meer koolzuur en meer mousse. De spumante wordt daarom gebotteld in een stevige fles en afgesloten met een kroonkurk en een muselet net zoals champagne.
Welkomstdrankje en goede afsluiter
Wanneer je een feestelijke lunch of diner organiseert is een mousserende wijn het ideale welkomsdrankje. Het is lekker fris, dorstlessend en het neutraliseert ook je smaak. Hierdoor kun je lekker ‘neutraal’ beginnen aan het voorgerecht en overschakelen naar wit of rood. Maar wist je dat het ook heerlijk is om te eindigen met een mousserende wijn? Aan het eind van het diner kun je dan alle smaken neutraliseren en een mousserende wijn serveren bij het dessert.
Lees meer over mousserende wijnen in mijn blog over mijn favoriete voorjaarswijnen.
Hieronder het recept van de gnocchi die we zelf maakten, geïnspireerd op het recept van Ottolenghi.
Gnochi a la Romana
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 1 liter volle melk
- 250 gr semola bloem
- 1 tl fijngeraspte nootmuskaat
- 100 gr fijngeraspte parmezaanse kaas
- 2 eierdooiers
- 40 gr cheddar
- zout en zwarte peper
Instructies
- Verhit de oven op 180 graden
- Doe de boter en melk in een pan met 1 tl zout en zwarte peper naar smaak
- Zet de pan op halfhoog vuur
- Haal de pan zodra de boter gesmolten is en de melk bijna kookt van het vuur
- Klop de semola bloem, nootmuskaat, parmezaan, eierdooiers erdoor tot het mengsel goed gemengd en glad is
- Zet de pan weer op het vuur en verwarm tot het mengsel gebonden is. Blijf nog 3 tot 4 minuten roeren tot het mengsel van de wand van de pan komt
- Zet het mengsel maximaal 15 minuten opzij om af te koelen
- Leg twee stukken plasticfolie van 30×40 cm op het aanrecht en schep op elk de helft van het mengsel. Vorm er twee rollen van 4 cm dik en 38 cm lang. Leg de rollen 2 uur in de koelkast tot ze opgestijfd zijn
- Verwijder de folie en snijd elke rol in ronde plakken van 1,5 cm dik
- Schik de plakken in gelijkmatige rijen, elkaar iets overlappend, in een ondiepe overschaal
- Bestrooi met de parmezaanse en cheddar kaas en bak 15 minuten in de oven
- Schakel daarna de grill in en gril nog 2-3 minuten. Laat de gnocchi voor het serveren nog even 5 minuten staan.