Garnacha en paella

Een wijn van 100% garnacha kom je niet heel vaak tegen. Vaak  wordt deze druif geblend met andere druiven. Deze van Axial Vinos mocht ik onlangs proeven en ik was daarom heel erg benieuwd. Extra bijzonder want deze wijn is ook nog gemaakt door Nederlandse wijnmakers in Spanje.

Paella en garnacha

Axial Vinos is sinds 1999 het persoonlijke project van de Nederlandse familie Geirnaerdt – van Ekeris. Inmiddels bezitten zij drie wijnhuizen vlakbij het Moncayo gebergte in het Noordoosten van Spanje. Zij zijn zich door de jaren heen gaan specialiseren in de garnacha druif en in duurzame wijnbouw. Deze Prados is ook nog ambachtelijk en traditioneel geproduceerd van handgeplukte en met de voet gestampte druiven.

Garnacha

Garnacha is een druif die van nature weelderig groeit, veel druiven geeft en zich helemaal thuis voelt in een heet klimaat. Maar een grote oogst gaat direct ten koste van de kwaliteit. Hoe meer druiven per plant, des te minder kleur en geur hij zal hebben. Een lage opbrengst levert garnacha met meer concentratie in kleur, geur en smaak. Maar is dus arbeidsintensief en kostbaar.

Garnacha, grenache of cannonao

Garnacha komt oorspronkelijk uit Spanje en is daar na tempranillo de meest verbouwde druif. Vanuit Spanje is de druif in Zuid Frankrijk terechtkomen en daar wordt hij grenache genoemd. In Italië komt de druif ook voor en daar heet hij weer cannonao

Zwoel en zacht

Een goed geproduceerde 100% garnacha wijn is zwoel en zacht met viooltjes en parfumachtige aroma’s. Dat zwoele komt van de alcohol en van de aroma’s van door en door rijpe rode en paarse vruchten. Soms komen er aroma’s vrij van gedroogd fruit zoals rozijnen en pruim in voor.  De Prados wijn die ik proefde van Axial Vinos had een mooie diep robijnrode kleur waar je nog net doorheen kan kijken. De donker gerijpt fruit aroma’s stuiven je glas uit waarbij ik met name amarenen kersen herken en vanille ruik. Qua smaak ook veel donker gerijpt fruit maar ook wat kaneel, peper, tabak en koffie. De tannines zijn heel soepel te noemen en de wijn heeft tegelijk een volle bijna zijdezachte body.

Spaanse paella die nooit mislukt

Het kan bijna niet anders dat ik bij deze wijn een Spaans gerecht koos. En hoe mooi is dan de combinatie met een paella. Paella lijkt misschien moeilijk te maken maar is eigenlijk heel makkelijk en mislukt echt bijna nooit. Je kunt hem ook vrij makkelijk aanpassen met ingrediënten die je zelf lekker vindt. Je hoeft ook geen paella pan in huis te hebben maar gebruik wel een pan met een dikke bodem zoals een le creuset.

Lees ook mijn eerdere blog met een alternatief recept van paella: Jambalaya.

Paella

Bereidingstijd45 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: paella, spanje
Porties: 4

Ingrediënten

  • 1 pak gele saffraan rijst
  • 1 ui gesneden in ringen
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 100 gram verse doperwten
  • 1 blik tomaten in stukken (500 gram)
  • 300 gram kipfilet in stukjes
  • 100 gram chorizo in reepjes
  • 100 gram zeevruchten gemixt
  • 100 gram garnalen
  • 900 ml groentebouillon
  • 1 bosje peterselie

Instructies

  • Bak de ui en de knoflook in olijfolie iets aan samen met chorizo
  • Doe de kipfilet erbij en bak mee tot de kipfilet rondom gaar is
  • Voeg de verse doperwten toe samen met de tomatenstukjes in blik
  • Voeg vervolgens 600 ml van de bouillon toe met de rijst
  • Breng aan de kook en laat op laag tot gemiddeld vuur het vocht verdampen
  • Voeg steeds wat bouillon bij tot de rijst gekookt en gaar is
  • Voeg als laatste de zeevruchten en garnalen toe en verwarm alles mee
  • Garneer met de peterselie
error