Zomerse wijnen

Zee, strand, zon… De zomer is begonnen! En wat smaakt een heerlijke zomerse wijn dan lekker in de zon. Maar waarom kies je in de zomer dan eigenlijk voor een andere soort wijn? Door de stijging  in temperatuur verandert ook je smaak. Waarschijnlijk heb je daarom nu ook meer trek in frissere en lichtere wijnen dan in de winter. Zoete en houtgerijpte wijnen hebben nu juist minder je voorkeur. Ze hebben vaak een vollere, zwaardere smaak die je misschien juist lekkerder vindt in de winter.
En hoe kies je nu een echte zomerse wijn? Ik geef je vier tips voor de perfecte wijn in de zomer.

Zomerse wijnen wijntje proosten wijn


Fris en droog

Zomerwijnen zijn typisch fris en droog. Deze kenmerken zorgen namelijk voor verfrissing. Een typische frisse en droge zomerwijn is een sauvignon blanc. Maar die kennen we onderhand wel. Kies eens iets speciaals zoals een vinho verde uit Portugal. Net weer anders en zo heerlijk in de zomer!

Fruitig of bloemig

Ook bloemige witte wijn of een rosé past heel goed bij de zomer! De mooie roze kleur  van een rosé wordt gevormd doordat er blauwe druiven worden gebruikt waarbij de schillen heel kort mee vergisten. Een rosé vind ik altijd een zomerfeestje in mijn glas. En het fruitige met de ‘bite’ van de rode druiven in een rosé past heel goed bij de borrel of bij de bbq.

Licht met een laag alcoholpercentage

Zomerse wijnen hebben een niet al te hoog alcoholpercentage. Hoe meer alcohol, hoe zwaarder de wijn overkomt en hoe warmer je het ook krijgt. Kijk dus ook bij het kopen van een wijn voor op het strand naar het alcoholpercentage; tussen de 12 en 13 % is perfect!

Geschikt om te koelen

Misschien niet heel verrassend…maar een zomerwijn moet geschikt zijn om goed te koelen. En dat geldt niet alleen voor witte wijnen. Een lichte rode wijn zoals een pinot noir of spatburgunder kun je namelijk ook licht gekoeld serveren. Doe de fles ongeveer een kwartier in de koelkast en je hebt daarna een perfecte, licht gekoelde temperatuur.

De meeste witte wijnen kun je prima drinken direct uit de koelkast maar smaken net iets lekkerder als je ze vlak voor het serveren even eruit haalt. Een wijn die echt meteen de juiste temperatuur heeft als hij uit de koelkast komt is een mousserende wijn! En dat hoeft echt niet altijd Champagne te zijn. Denk ook eens aan een mousserende wijn gemaakt volgens de traditionele methode uit Zuid-Afrika of Portugal.

Zomerwijnen box: 3 unieke wijnen voor 30 euro!

zomer wijnen wijn wijnbox wijnproeverij

Denk je nu; ja ik wil wel echte zomerse wijnen in huis hebben maar heb je geen zin om ze zelf uit te zoeken? Vasco Wijn heeft de oplossing! Zij hebben speciaal voor de zomer twee wijnboxen voor jou samengesteld met drie zomerse wijnen voor maar 30 euro! Je kunt kiezen uit een wijnbox met:

  • Chave de Oiro (mousserend), Escolha (vinho verde) en een EA Cartuxa (bloemig)
  • Chave de Oiro (mousserend), Escolha (vinho verde) en een Bojador (rosé)

Bestellen kan via www.vascowijn.nl

Zomer wijnen zomer wijnbox wijnproeverij

Dit blog is ook verschenen, in andere vorm, op de website OpstapmetLisa.nl

Ik schreef eerder een blog over Voorjaarswijnen.

error