Vegan steak tartaar

Deze vegan steak tartaar vindt echt iedereen lekker! Je maakt hem makkelijk met tomaten en de umami smaken krijg je door vooral de combi met sojasaus, kappertjes, de kalamata olijven en de sriracha. En bij zo’n bijzonder gerecht past ook een bijzondere wijn. Bijvoorbeeld deze Pêra-Manca uit Portugal.

Pêra-Manca wijn met vegan steak tartaar
Pêra-Manca wijn met vegan steak tartaar

Umami

We kennen allemaal de vier basissmaken: zoet, zuur, bitter en zout. Maar umami is een vijfde smaak die nog maar redelijk kort geleden wetenschappelijk is vastgesteld. In 2001 is na veel onderzoek vastgesteld dat mensen in staat zijn die smaak te proeven. Umami lijkt soms op vet, zilt, bitter en zoet tegelijk. Je kunt umami ervaren in bouillons, tomaten, gedroogde sinaasappelschil, paddestoelen, groene thee, ansjovis, parmezaanse kaas, soja en zeewier. En dus ook in deze vegan steak tartaar.

Welke wijn bij een umami gerecht

Een umami gerecht zoals deze vegan steak tartaar is best lastig te combineren met wijn. Umami gerechten geven meestal een filmend effect in je mond. Je speeksel wordt dikker en zachter. Daar moet een wijn tegenop kunnen. Vooral wijnen met een hogere complexiteit en die op de lie gelegen hebben, krijgen die complexiteit. Zoals deze Pêra-Manca. Doordat de druiven in deze Pêra-Manca tijdens de vergisting constant met de fijne lie in contact blijven, geeft dit een volle smaak af aan de wijn. Samen met de rijping op eikenhouten vaten zorgt dit voor een complexe wijn met hints van gedroogde abrikoos, vanille, toast en room. De wijn is elegant, mysterieus en na elke slok ontdek je nieuwe aroma’s. Een wijn die dus tegen de umami smaken van de vegan steak tartaar op kan. Een perfecte combi dus!

Pêra-Manca

Pêra-Manca is een zeer bijzondere en unieke witte wijn uit Portugal. Deze wijn wordt alleen in uitzonderlijk goede jaren gemaakt. Als de druiven totaal in balans zijn, worden zij geplukt en vervoerd naar het wijnhuis. Vervolgens worden ze zeer secuur uitgezocht en voorzichtig gekneusd. De helft van de druiven ondergaat de eerste vergisting in RVS tanks, de andere helft in Franse eikenhouten vaten. Daarna worden beide delen weer samengevoegd en blijven gedurende 12 maanden in contact met de fijne ‘lie’ in de eikenhouten vaten. Tot slot wordt de wijn gefilterd en gebotteld en vindt er een laatste rijping van 6 maanden plaats in de fles.

Deze Pêra-Manca is te koop via www.VascoWijn.nl.

Vegan Steak Tartaar

Voorbereidingstijd45 min
Bereidingstijd15 min
Gang: Voorgerecht
Keuken: Frans, Fusion
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 5 biologische tros/vleestomaten, ontveld en klein gesneden
  • 1/2 rood uitje fijngesnipperd
  • 1 el kappertjes fijngesneden
  • 1 el Panco of 1 verkruimelde rijsttafel
  • 1 tl sojasaus
  • 0.5 tl srirachasaus
  • 0.5 tl Franse mosterd
  • 2 el Vegan mayonaise
  • 1/4 tl Kurkuma poeder
  • 2 rijpe avocado's
  • 10 kalamata olijven fijngesneden
  • 1 steekring van 8 cm
  • bosje peterselie
  • 10 el olijfolie

Instructies

  • Kook een pan met water en leg de tomaten 5 minuten hierin
  • Ontvel de tomaten, haal het vochtige midden eruit en snij ze in kleine blokjes
  • Meng de fijngesneden kappertjes, rode ui, kalamata olijven door de tometenstukjes
  • Meng daarna de soja, sriracha, mosterd en panco/verkruimelde rijstwafel erdoor
  • Schil en prak de avocado en zet apart
  • Meng de kurkuma met de mayonaise en zet apart
  • Doe het bosje peterselie in de blender en maak er een mooie groene saus van (houd wat blaadjes peterselie achter voor de garnering)
  • Begin met het opmaken van de borden met de steekring: eerst de avocado, dan de tomatenstukjes en maak af met de kurkuma mayonaise en een blaadje peterselie
  • Maak de borden helemaal af met de groene olijfolie die je losjes over de borden sprenkelt
  • Heerlijk! Eet smakelijk!

Notities

Vegan Steak Tartare
Vegan Steak Tartaar
error