Lista Negra is een blend van met name chardonnay en arinto (en een kleine hoeveelheid fernao pirez en antao vaz). De druiven groeien bij Setubal; het schiereiland ten zuiden van Lissabon. Door de verkoelende Atlantische wind groeien hier tal van rassen. Daarmee maken de wijnmakers interessante blends waaronder deze. Portugeze wijnen staan ook bekend om die bijzondere en vaak uitstekende blends. Ik schreef er eerder een blog over: Portugal: land met 250 druivenrassen.
Fris en warm tegelijk
Arinto staat vooral bekend om zijn frisheid wat in het warme Portugal heel belangrijk is om frisse wijnen te kunnen maken. Arinto kan namelijk zijn zuurgehalte behouden in de zinderend warme zomers.
Chardonnay is de all-time-favorite en kan goed tegen houtrijping. De Lista Negra wijn is ook 4 maanden op hout gerijpt en dat geeft de wijn naast frisheid ook meteen de warme intense aroma’s van hout, honing en vanille.
Macération pelliculair
Deze wijn heeft daarnaast een zogenaamde ‘macération pelliculair’ ondergaan. Dan blijven de schillen van de gekneusde druiven enige tijd in contact het sap. De geuren en smaken van de schillen zorgen ervoor dat de wijn extra smaaktonen krijgt van exotisch fruit zoals ananas. Je kunt deze kopen bij Grapedistrict of via Tasteclub.
Viscurry met kokos en ananas
Ik combineerde deze wijn bij een Indiase viscurry met ananas. Het exotische fruit in de wijn en in de curry kwamen goed tot zijn recht! Ik heb de curry bewust niet te heet gemaakt zodat het hout en het exotische fruit in de wijn goed tot zijn recht konden komen. Wil je hem toch pittiger hebben? Doe er dan een theelepel chilipoeder bij voor het blenden. Maar drink er dan niet deze wijn bij :). Kies dan liever voor een Riesling of Gewürztraminer.
Viscurry met ananas en kokos
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 5 cm gember
- 2 tl garam masala
- 3 el kurkumapoeder
- 1 tl komeinzaad
- 1 tl mosterdzaad
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- 4 el tomatenpuree
- 400 ml kokosmelk
- 400 gr ananas
- 200 gr verse garnalen
- 350 gr tilapia
Instructies
- Doe alle kruiden, suiker, zout, tomatenpuree en kokosmelk in de blender en blend er een pasta van.
- Bak de currypasta 15 minuten in een pan
- Doe er daarna de tilapia, garnalen en ananas bij en stoof het geheel 30 minnuten gaar.Heerlijk met rijst of met naan brood!