Nieuw aan het strand: Xiringuito

‘Ik ga eigenlijk te weinig richting strand. En dat terwijl ik gewoon heel dichtbij woon.’ Dit dacht ik laatst weer toen ik was uitgenodigd voor een lunch bij Xiringuito. Een nieuwe beachclub in Scheveningen, vlakbij de oude vissershaven. We kregen allerlei mediterraanse hapjes die heerlijk waren maar ook nog eens erg mooi opgemaakt. Mijn favoriet? Dat was de heerlijk smeuïge bloemkool risotto met paddenstoelen en manchego. En het inspireerde mij om er zelf een te maken maar dan met zalm, garnalen en Parmezaanse kaas. Recept geef ik je verderop. Benieuwd wat je ervan vindt!

Warme binnenkomst

Bij binnenkomst valt al meteen het warme interieur op. Haardjes staan aan hier en daar aan. En dat voelt heerlijk  want toen we er waren was het best koud en nat buiten. Op de menukaart staan gerechten met mediterrane invloeden. En tijdens onze lunch zien we inderdaad hapjes uit Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk voorbij komen, maar dan net even anders. Verrassend!

Mediterraanse hapjes

We starten met een van mijn favoriete voorgerechten; burrata met iberico ham, vijgen en uien compote. Daarna volgen spaanse albondigas die heerlijk gekruid zijn en een vitello tonnato met verse rauwe tonijn. Wow super lekker! Garnalenkroketjes van hollandse garnalen, bloemkool risotto met paddenstoelen en manchego, romige mosselen en een heerlijke Spaanse salade van mais, avocado en bonen volgen. Wie echt nog trek had kon nog proeven van een stukje pizza marguerita of de verse lasagne van aubergine uit de oven.

Wijn uit het Douro gebied

Het mediterrane concept trekken ze ook door in de wijnkaart. Want we krijgen een witte wijn uit het Douro gebied in Noord Portugal. Een frisse aromatische wijn bestaande uit vijf inheemse druiven: Malvasia Fina, Cerceal, Folgazao, Gouvelo en Rabigato. Heerlijke wijn om bij salades, vis, pasta en andere lichte gerechten te eten. En een heerlijke wijn om straks op het strand te nemen!

Bloemkool risotto met gerookte zalm en hollandse garnalen

De bloemkool risotto met manchego en paddenstoelen van Xiringuito inspireerde mij om zelf eens een bloemkool risotto te maken maar dan met Parmezaanse kaas, gerookte zalm en hollandse garnalen. Hij was heerlijk smaakvol en lichter dan een ‘normale’ risotto! Ideaal als voorgerecht en omdat hij in de oven wordt gemaakt hoef je er niet steeds bij te blijven. Ik geef je hieronder het recept.

Bloemkool risotto met zalm en garnalen

Bereidingstijd50 min
Gang: Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Risotto
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak bloemkoolrijst
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 a 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 250 ml groentebouillon
  • 1/2 citroen (rasp en sap)
  • 100 gr gerookte zalm
  • 100 gr hollandse garnalen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 150 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • takjes dille
  • zout en peper
  • 40 gr boter (voor extra smeuïgheid)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Fruit de ui en knoflook even aan in wat olijfolie. Voeg 250 ml groentebouillon en het sap en de rasp van een 1/2 citroen toe en laat even verwarmen.
  • Neem een ovenschaal (ongeveer 22 x 30 cm), doe er een scheutje olijfolie in en doe de bloemkoolrijst in de ovenschaal. Kruid met peper. Giet het bouillon-en-uimengsel erover. Dek af met aluminiumfolie. Zet 15 min. in de oven.
  • Haal na 15 min. uit de oven en roer even om. Zet nu opnieuw 15 min. in de oven maar dek nu niet helemaal af maar laat het aluminiumfolie op een kier zodat de warmte onder de folie kan. Haal na 15 min uit de oven, roer om en verwijder de aluminiumfolie. Zet nu de schaal nog 10 min. in de oven zonder folie.
  • Haal uit de oven en roer om. Normaal gezien is alle sap nu verdwenen maar mocht  je toch nog een klein beetje sap hebben lepel dan het overtollige vocht uit de schaal. Meng nu 100 g gemalen Parmezaanse kaas, de garnalen en fijngesnipperde peterselie door de bloemkool. Je zal zien dat de kaas onmiddellijk smelt en alles smeuïg wordt. Wil je extra smeuïgheid, meng dan nog 40 g boter door het warme geheel.
  • Serveer direct op warme borden. Doe wat zalm over de risotto en dille. Besprenkel de zalm met nog een paar drupjes citroen. Wil je het extra mooi opdienen? Neem dan een uitsteekvormpje. Eet smakelijk!
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − zeven =