Top avond
Omdat ik vanwege mijn WSET 2 bekend sta om mijn passie voor wijn en spijs, hadden we bedacht dat ieder van ons een gerechtje zou maken en een bijpassende wijn erbij zou kopen. Ik maakte de volgende opbouw: mousserend/licht wit, vol wit, oranje wijn, licht rood, zwaar rood en een dessertwijn. We kozen ieder voor een van die soorten wijn. En verder was het een verrassing welke wijn het zou worden en wat voor spijs we erbij zouden maken. Het werd een top avond! We hadden niet alleen heerlijk eten maar ook super wijnen. En we leerden ook nog van elkaar want we hadden ook allemaal spontaan een verhaal bij de wijn en het gerecht bedacht!
Wit en oranje
We begonnen ons ‘wijnarrangement’ met een Spaanse Clos Amador Cava Reserva brut, gemaakt volgens de ‘methode traditionel’ (dus zoals champagne ook wordt gemaakt). Erbij rauwe tonijn met avocado, wasabi mayonaise en sesamzaadjes. Super lekker om de frisse citrus, groene appel en gist/roomsmaak van de cava hiermee te combineren! Vervolgens gingen we over op een Pinot Grigio Epicuro uit Sicilië. Deze droge witte wijn met perzik en ananas tonen en een pittig zuurtje ging perfect samen met de zalm teriyake uit de oven en een sushi zalmhamburger.
Daarna was een biologische Oranjewijn aan de beurt: Vigna Rocca uit Noord-Italië van de druif Albana; abrikoos, grapefruit en wat honing en gember waren de hoofdtonen en het deed ons zelfs denken aan sherry. Deze was van mij en ik maakte er mijn Aziatisch Franse salade bij van rivierkreeftjes en mango met limoen crème fraîche.
Rood
Toen waren onze rode wijnen aan de beurt. De licht gekoelde rode wijn Juris met weinig tannines en een klein pepertje op het eind deed ons denken aan een Pinot Noir. Deze Juris kwam echter niet uit Frankrijk maar uit Oostenrijk en was gemaakt van de bijzondere druif St Laurent die niet zo bekend is. De rood fruit smaken (aardbei, kers, framboos) gingen goed samen met de eendenborst met veldsla, groene asperges en een zoete dressing met o.a. framboos, honing en limoen. Na deze gang kwam de zwaar rode: een Primitivo A Mano uit Zuid-Italie (Puglia). De Primitivo druif staat ook wel bekend als Zinfandel uit Californië. Smaaktonen van zwart fruit, hout en vanille combineerden goed met de lekker gekruide lamskoteletjes.
Middernacht toetje
Time flies when you’re having fun… En dat was die avond zeker zo! Inmiddels was het al tegen middernacht toen we aan het toetje begonnen :). De dessertwijn was een Franse Les Clos de Pauliles van de grenache druif: licht zoet met hinten van donker fruit en chocolade. Een perfecte combi met een heerlijke chocolademousse met bosvruchten en een ‘sticky’ brownie.
Relax
Het was zo’n een toffe avond dat we dit zeker nog een keer gaan doen. Zo leuk om met elkaar bij te kletsen, elkaars gerechten te proeven en naar elkaars wijnverhalen te luisteren! Je proeft smaken en wijnen die je niet eerder proefde en omdat je alles verdeelt, is het ook nog eens een heel relaxte avond. Idee voor jou misschien?
Voor mij m’n eerste wijnproeverij en wat voor één…..heerlijk gegeten, fijne wijntjes….een topavond!! 😘
Was echt leuk he😊👍. En jouw Primitivo met de lamskoteletjes was echt een super match👌