Haal je wijnspijshart op bij Wijnhall

Onlangs was ik bij een uniek wijnevent in Woerden: Wijnhall. Twee keer per jaar wordt dit evenement georganiseerd door het Woerdens Wijnhuis in samenwerking met De Hall. Ik was er tijdens de voorjaarsproeverij en wat was het genieten! Er stonden elf stands met wijnmakers van verschillende mooie wijnhuizen uit o.a. Frankrijk, Italië en Portugal. Met passie vertelden zij je over hun wijnen en namen ze je in gedachte mee met een mini-reisje door hun wijngaard. Je kon je ook inschrijven voor workshops. Wij volgden er twee: een over Glaswerk en een over Chardonnay. En natuurlijk was er ook heel veel lekker eten.

Workshop Glaswerk

Freerk Kingma gaf de workshop over glaswerk. Hij is kenner op het gebied van glaswerk. We proefden vier verschillende wijnen in verschillende glazen. Wat een verschil! De Sauvignon Blanc die eerst zo heerlijk fris was, proefden we daarna in een Chardonnay glas en werd vlak en waterig. De Chardonnay uit de Bourgogne die we proefden in het Sauvignon Blanc glas kreeg ook veel minder geur en smaak. En de Pinot noir en de Tempranillo kregen een totaal andere smaakbeleving als je ze in een verkeerd glas schenkt. Ik wil in ieder geval nu echt een speciaal Chardonnay glas hebben :).

Workshop Chardonnay

Remmer Meijer gaf vervolgens de workshop Chardonnay. Hij vertelde dat er geen enkele druivenras zo gehaat en zo geliefd is als deze kameleon onder de druiven. Ik behoor in ieder geval tot de fans en tijdens de workshop kwam ik er weer achter waarom. Je hebt namelijk ook veel ‘bulkwijnen’ die worden gemaakt van de Chardonnay druif. Goedkoop geproduceerd, in grote hoeveelheden op de markt gebracht en inderdaad niet heel bijzonder. Hij liet ons een Chileense Chardonnay proeven, een Chablis en een houtgelagerde Chardonnay van Quinta do Cardo uit Portugal. Deze laatste is waarom ik dus echt fan ben; wat een smaak (tropisch fruit, bloemen, vanille), zachtheid en tegelijk zo vol van body. Ik ben in ieder geval weer overtuigd.

Wijnproeven bij de wijnboeren

Daarna begaven we ons naar de centrale hal waar elf stands stonden met wijnboeren uit o.a. Frankrijk, Italië en Portugal. Er stonden denk ik wel 100 flessen open om te proeven. Wij selecteerden eerst een aantal witte die we echt wilden proberen en gingen daarna over op een paar rode. We starten met ons proefglas bij Allart et Fils en Boas Quintas, stopten bij het Woerdens Wijnhuis, gingen langs bij Companhia das Quintas, Domaine les Roques de Cana en Domaine des Deux Ruisseaux om vervolgens te eindigen bij Herdade dos Templarios. Wat een wijnen en wat een kwaliteit! En zo leuk om bij elke stand in gesprek te raken met de gepassioneerde wijnboeren. Ze laten je vol passie proeven van hun wijnen en vertellen er enthousiast over: hoe de locatie en het klimaat bepalend zijn, hoe ze gemaakt worden en welke technieken ze gebruiken, welke druiven ze gebruiken en welke smaken je proeft. Mijn hele WSET 2 cursus kwam langs en het was zo leuk om te merken dat ik nu ook veel beter het wijn maken en het wijn proeven begrijp en ook echt geuren en smaken begin te herkennen.

Gelukkig was er ook eten…

Tussen al het wijnproeven, en uitspugen want anders trek je het niet, was er ook heerlijk eten. Wij proefden, en kochten, heerlijke kaas van Jacks Cheese en namen een kaasplankje van de bistro. Die was super mooi opgemaakt en smaakte echt verrukkelijk. Uiteindelijk bleven we ook eten en onze op de huid gestoofde zeebaars met gele risotto proefde vers en was met aandacht bereid. Na ruim 6 uur vertrokken we met een mooie bestelling aan wijnen weer richting station. Dit was echt een uniek evenement. In het najaar is er hopelijk weer een editie en dan komen we zeker weer!

Meer informatie: www.wijnhall.nl

error