Buckit list: pici cacio e pepe!

Het moest er eens van komen en gister dan toch echt de pici pasta vers gemaakt voor pici cacio e pepe! Dit gerecht al zo vaak gegeten in Italie. Nog vaker de pici pasta daar gekocht om hier dit gerecht te maken… Al eerder verse pasta’s gemaakt maar deze pasta leek ons toch lastiger doordat het met zo weinig ingredienten wordt gemaakt. Tot ik een tijdje geleden werd aangespoord (door een aantal van jullie ) om hem toch echt eens zelf te maken. Easy peasy…

erpici cacio e pepe

Bloem, water, zout en olie = Pici cacio e pepe

En inderdaad… Het deeg bestaat uit niet meer dan bloem, water, wat zout en olie. En in de juiste verhoudingen wordt het perfect elastisch. Daarna kun je de pasta uitrollen en snijden in repen en dan tussen je handen rollen in dikke slierten. Hoeft allemaal niet perfect want het is juist een bourgondische pasta. Even al dente koken en dan mengen met de smeuïge cacio e pepe saus… en dan heb je Heaven!

Sangiovese

Aanrader is om dit typische Toscaanse gerecht met wat pit, met een Toscaanse wijn te drinken die niet al te hoge tannines bevat. Wij dronken er een blend van Sangiovese van www.baltazar.nl bij: een blend van Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Merlot. Rood fruit, kruidig en heel klein beetje aardsheid. Buon Apetito!

Pici cacio e pepe

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 4

Ingrediënten

  • 250 gram pecorino
  • 40 ml olijfolie
  • 500 gram bloem
  • 100 ml water
  • snufje zout
  • 6 tl zwarte peper

Instructies

  • Als je de pasta niet zelf wilt maken, neem dan de dikste soort spaghetti die je kunt vinden of gebruik tagliatelle. Pici kun je soms ook kopen bij een Italiaanse traiteur.
    Wil je wel zelf de pasta maken? Meng dan 500 gr bloem, 100 ml water, wat zout en 20 ml olie en kneed er een elastische bal van. Voeg indien nodig bloem of water toe. Laat het deeg 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in vieren. Bestuif het werkblad met bloem en rol elk deel deeg uit tot de gewenste dikte. Snij in lange dikke repen en rol tussen je handen uit in dikke slierten. Kook de pasta in ruim water tot het beetgaar is, meestal in 10 minuten. Bewaar het pastawater voor de saus.
  • Doe de geraspte pecorino, 20 ml olijfolie en de zwarte peper (lekker veel als je van pittig houdt in een kom samen met wat pastawater en meng tot het een smeuïg geheel is.
  • Voeg de pasta toe aan de saus en voeg nog wat pastawater toe als het geheel te droog is. Garneer met wat geraspte pecorino en zwarte peper.

Lees ook mijn blog over Florence en waar ik daar de lekkerste pici cacio e pepe at!

error