5 x la dolce vita in Florence

Florence is een schitterende stad die zich perfect leent voor een stedentrip. Ik ben er pas geleden voor de tweede keer geweest. Hoewel de stad drukbezocht wordt door toeristen, kun je er op sommige plekken nog echt authentiek en heerlijk Italiaans eten en de lekkerste wijnen drinken. La dolce vita! Ik geef je 5 eettips.

1. La Proscuitteria

Op de Via dei Neri vind je heel veel restaurantjes en wijnbarretjes. Wij bezochten La Proscuitteria. Een klein wijnbarretje met een paar tafeltjes om een grote vitrine met heel veel lekkers uit Italië. Je kunt er rijkelijk gevulde kaas- en vleesplankjes bestellen. Wij waren er met z’n zevenen en dachten een ‘klein’ aperitivo plankje te bestellen voor 5 personen… (zie foto). Gelukkig bood het vriendelijke personeel ons naderhand een bakje aan om de kaas en het vlees die over was mee te nemen. Ze serveren er ook heerlijke wijnen uit Toscane. Wij dronken er een Bolgheri uit het gelijknamige Toscaanse dorpje dat sinds 1994 als DOC erkend staat. Voordat je kan proeven van de Bolgheri DOC-wijnen hebben ze een veroudering van minimaal 4 jaar nodig. Een stevig wijntje dus wat prima samen gaat met kaas en vlees.

Je vindt La Proscuitteria aan de Via dei Neri 54.

2. Simbiosi

Aan de Via de Ginori zit een serie biologische restaurants die samen Simbiosi vormen.  Wij gingen er lunchen en bestelden er o.a. pizza, bruschetta, tonijnsalade en burrata (zachte romige kaas). Je zit er super gezellig en het eten is er heerlijk. Alle wijnen zijn er ook biologisch. Wij dronken een Vermentino di Toscana. Een witte wijn van de Vermentino druif met een diepe strogele kleur. De geur is zeer aangenaam en levendig met aroma’s van citrus, peer en witte bloemen en heerlijk als aperitief of bij een lichte lunch.

Om het hoekje zit de koffiezaak van Simbiosi met serieus de lekkerste en mooiste cappuccino van heel Florence. En ook daar is het personeel zeer vriendelijk.

Je vindt Simbiosi op de Via De’ Ginori 56.

3. Ribeo

Aan de Via Bonifacio Lupi zit een klein restaurantje met een hele mooie tuin. Ze hebben een kleine kaart en in de open keuken maken ze alles vers. En dat proef je! We aten er heerlijke antipasti, verse pasta’s en ook de toetjes waren niet normaal lekker. Ook hier weer een super vriendelijke bediening. Het restaurant is vernoemd naar de gelijknamige rode wijn Ribeo die we er ook dronken. Een toegankelijke rode wijn van 100% sangiovese met de smaak van kers, framboos en cassis en een kleine hint van hout. Sangiovese is de meest aangeplante druif in Toscane. Letterlijk betekent sangiovese het bloed van Jupiter en dat zie je ook aan de kleur van de wijnen: diep robijnrood.

Je vindt Ribeo aan de Via Bonifacio Lupi 5.

4. Brandolino

Op een plein midden in het centrum vind je Brandolino. Een iets duurder restaurant maar met de lekkerste pasta met witte truffel! Ook de spaghetti met pesto was overheerlijk. En wederom hadden we een heerlijke bruschetta en antipasti plank vooraf. De tiramisu deelden we en was ook echt heel goed. Ze hebben heel veel wijnen om uit te kiezen. Wij kozen een Settefinestre van La Corsa. Ook dit was een 100% sangiovese.  De wijn rook en proefde naar donkerrood fruit (kersen, bramen, blauwe bes) en had hints van chocola en hout. Prima combinatie bij de truffel!

Brandolino zit in een authentiek pand met moderne houten meubels. De bediening is zeer attent en vertelt je graag over het ontstaan van hun restaurant en hun gerechten.

Je vindt Brandolino aan de Piazza di Madonna degli Aldobrandini 3.

5. Cipiglio

Dit pareltje zit niet in het centrum maar vlakbij het station van Florence. Misschien niet in de mooiste buurt maar wel heel betaalbaar en super vriendelijk personeel. En we aten er echt de lekkerste pici cacio e pepe, mijn favoriete pastagerecht uit Italië. En wederom hadden we bij onze maaltijd een Bolgheri wijn die prima paste bij dit smaakvolle gerecht.

Pici is een pastasoort gemaakt van water en bloem, zonder eieren. Het is een dikkere spaghetti die vaak met de hand wordt gerold. Men zegt dat dit de oeroude pasta is die eeuwen geleden werd gemaakt door de Etrusken die ooit in de regio Toscane woonden.

Pici cacio e pepe is zo simpel maar zo smaakvol! Het is een traditioneel recept uit hartje Toscane en bestaat uit pici, pecorino kaas en peper.  Op mijn website vind je het recept. Als je de pasta niet zelf wilt maken, neem dan de dikste soort spaghetti die je kunt vinden of gebruik tagliatelle. Genieten!

Je vindt Cipiglio aan de Via R. Lambruschini 15.



error

2 gedachten over “5 x la dolce vita in Florence”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =