Wijnproeven met Baltazar

Pas geleden was ik uitgenodigd voor een wijnproefcursus van Baltazar in Den Haag. Wat was dat super leuk! Joost en Ilse van Baltazar laten je niet zo maar 6 wijnen proeven. Ze laten je ook op een laagdrempelige manier kennis maken met hoe wijn wordt gemaakt, de wijn te ruiken en uiteindelijk te proeven. Zelfs voor mij als WSET 2 student blijft het mega interessant want je hoort en leert altijd weer iets nieuws.

Aandacht proeven

Met een gezellige groep verzamelden we bij Bookstor op het Noordeinde. Na een heerlijk start met cava, begonnen Joost en Ilse met hun uitleg over de meegebrachte wijnen. Samen maakten we korte proefnotities en op basis hiervan dachten we gelijk na over de spijs die bij de wijn past. En proefden we tussendoor wat spijs met wijn doet. En er kwamen echt bijzondere wijnen langs… wijnen die nergens in Nederland verkrijgbaar zijn, soms maar in een kleine oplage gemaakt zijn en rechtstreeks van de wijnboer komen. Ik houd ervan! En eerlijk is eerlijk; je proeft die aandacht ook echt terug in de wijn.

Pauwen

Mijn favoriet onder de witte wijnen was de Chateau Coujan – Cuvee Bois Jolie 2016. Met een super mooi etiket met een pauw erop. Die pauwen lopen dus echt rond op de wijnboerderij van Chateau Coujan in Zuid-Frankrijk. De wijn is een blend van Grenache Blanc, Rousanne en Rolle. Deze gaf aroma’s van exotisch fruit, bloemen, mineralen en hout. Super complex en vol!

Zacht en vol tegelijk

Mijn rode favoriet was een bijna zwarte 100% syrah uit Frankrijk: Domaine (Katie)Jones – Les Perles Syrah Vieilles Vignes 2016. Een super gebalanceerde wijn met de perfecte tannines, de perfecte zuren en de perfecte complexe geur en smaakaroma’s van donker fruit, hout, vanille, peper… Zo’n Syrah kom je niet vaak tegen, zo zacht van smaak maar tegelijk zo vol van body. En er zijn maar 1200 flessen van gemaakt! Ik zeg; probeer via Baltazar nog zo’n fles (of 3 ;)) te bemachtigen! Of boek een proeverij of cursus bij ze; misschien heb je geluk en delen zij weer zo’n fles met jou om te proeven.

Voor meer info: www.baltazar.nl

error