Valpolicella Ripasso

Ik houd het liefst van de wat zwaardere rode wijnen. Deze Valpolicella Ripasso 2016 uit Veneto in Italië is in de basis niet zo’n “krachtpatser.” Maar door de dubbele fermentatie (dat heet ripasso), wordt er meer structuur, body en smaak aan de Valpolicella gegeven.

valpolicella decanteren
Valpolicella kun je ook decanteren

Hergebruikte druiven

Bij de methode ripasso worden de (gedroogde) schillen die overblijven van oa de zware druiven voor de Amarone hergebruikt. Dit zijn de corvina, rondinella en soms molinara druiven. Deze schillen zitten namelijk nog vol met aromatische eigenschappen en taninnes die ook in de Amarone wijn voorkomen.

Beste van twee werelden

De Valpolicella wordt hierover gegoten en er vindt opnieuw fermentatie plaats. Een goede Ripasso is daardoor drinkbaar zoals een Valpolicella maar met de diepgang van een Amarone. En ook nog betaalbaarder. Het beste van twee werelden! Zeker als je hem ook nog laat ademen, dan komen er nog meer aroma’s vrij. Hij smaakte in ieder geval heerlijk bij de stoofschotel met whiskey en pompoen uit de Foodies magazine van januari.

error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *