
Pitjes, schillen en steeltjes
Tannine zit vooral in de pitten, schillen en steeltjes. Bij rode wijn, gisten die vaak alle drie mee met het sap. Bij de productie van witte wijnen gisten die niet mee, waardoor er dus ook bijna geen tannines in witte wijn zitten. Behalve als witte wijn in eikenhouten vaten is gerijpt. Eikenhout bevat namelijk ook wat van deze stof.
Niet met zure spijzen
Combineer een wijn met veel tannine liever niet met zure spijzen. Eet maar eens een zure appel bij je zwarte thee en dan ken je dit onprettige gevoel in je mond. Ook witte vis is af te raden: dit geeft een metalige smaak. Vlees past wel want het maakt het drogende effect van de tannines minder en de fruitaroma’s in de wijn komen dan mooi naar voren.
Ik houd zelf wel van een tanninerijke oudere wijn zoals een Barolo of Barbaresco. Zeker als het buiten koud is en je lekker binnen zit.
Ben jij ook van de tannines of liever een wat minder stroeve rode wijn?