Witte wijn van blauwe druiven? Ja dat bestaat!

Bij het maken van witte wijn van blauwe druiven worden de schillen voor het vergisten snel verwijderd. Hierdoor wordt de wijn niet rood. Want in de druivenschillen daarin zitten de pigmenten die de wijn zijn kleur geven

rode druiven

Kleur komt van de schil

Door het kleurloze sap van blauwe druiven samen met de schillen te laten vergisten, geven de schillen hun kleur af aan het sap en dan krijg je rode wijn. Mocht je die donkere druiven meteen persen en het sap zonder de schillen vergisten (wat bij groen-gele druiven doorgaans gebeurt), dan krijg je dus witte wijn.

Rosé wordt dan weer gemaakt door de schillen van blauwe druiven slechts een bepaalde tijd, meestal heel kort, mee te vergisten, tot op het moment dat de kleur roze is, en nog niet rood.

Blanc de noirs

In Frankrijk gebruiken ze de term blanc de noirs als witte wijn gemaakt is van blauwe druiven. Is witte wijn van witte druiven gemaakt dan heet het daar blanc de blancs. Champagne van de pinot noir druif is een bekend voorbeeld van een witte wijnsoort gemaakt van blauwe druiven.  En Aaldering uit Zuid-Afrika maakt de Pinotage Blanc van blauwe druiven.

error