Nederlandse wijn proeven in Zeeland

Een bezoek aan een Nederlandse wijnhoeve stond al een tijdje op mijn buckitlist. En afgelopen weekend was het zo ver. Ik bezocht Wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland. Met ruim 45.000 wijnstokken is dit een van de grootste wijngaarden van Nederland.

Witte wijn met borrelplank

Druiven plukken door vrijwilligers

De wijnhoeve bestaat sinds 2001. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder en het proefdomein. Buiten is een klein terras waar je in de zomer ook heerlijk kunt zitten en kunt genieten van de wijnen (ook per proefglas te krijgen) en van mooie borrelplanken met Zeeuwse delicatessen en verse broodjes. Ernaast staat een klein winkeltje waar je de wijnen ook kunt kopen. Wanneer het tijd is voor de oogst, is de Wijnhoeve aangewezen op vrijwilligers om de druiven te plukken. Daarna worden de wijnen op de hoeve zelf gemaakt en in de kelder ondergebracht.

Druiven die passen bij Zeeland

Het assortiment wijnen  die De Kleine Schorre zelf produceert worden gemaakt uit de klassieke druivensoorten die oorspronkelijk uit de Elzas komen en dus ook tegen een wat koeler klimaat kunnen. Verder is de keuze van de druivenrassen gebaseerd op een aantal andere criteria. Een daarvan is dat de wijnen aan moeten sluiten op de typische delicatessen uit Zeeland waaronder mosselen, de Oosterscheldekreeft en oesters. Op basis hiervan zijn de druiven die er verbouwd worden: de Pinot Gris, Pinot Blanc, Rivaner en Auxerrois.

Wijnranken op de wijnhoeve De Kleine Schorre

Wijnen proeven op het terras

Als je daar staat tussen de wijnstokken voelt het bijna alsof je in Italië of Frankrijk bent. Zo bijzonder om dit in Nederland te hebben. En dan de wijnen… ongelooflijk lekker!

Wij proefden een Brut de Zélande (toast, fris en gemaakt volgens de traditionele methode), een Rivaner 2018 (fris, fruit, klein zoetje), een Auxerrois 2018 (perzik, peer, bloemen) en een Barrique +2017 (toast, vanille, mandarijn). Allemaal zo bijzonder qua smaak en super mooi in balans. 

Zittend op hun terras met een fantastische borrelplank erbij, uitkijkend op de wijnranken hoef je bijna niet echt meer naar het buitenland ;).

Wil je deze bijzonder plek ook eens bezoeken? Meer informatie vind je op www.dekleindeschorre.nl

error