Tarte tatin met Icewine

Als we eters krijgen thuis, dan vind ik het altijd super leuk om bij elke gang een passende wijn te kiezen. En het liefst eindig ik dan ook met een dessertwijn. Laatst maakten we deze Tarte Tatin en koos ik er een Icewine bij uit Canada. Een perfecte combi qua smaak maar ook qua verhaal. Want zowel de Tarte Tatin als de Icewine zijn beiden per toeval ‘ontdekt’.

Tarte Tatin met Icewine

Tarte tatin: Ongelukje met het deeg

Tarte Tatin is per ongeluk ontstaan in het Franse dorpje Lamotte Beuvron. De zussen Tatin moesten eind vorige eeuw hun kost verdienen met het bakken van taarten. Een van de zussen was vergeten de bodem van de taartvorm te bekleden met deeg. Dus legde ze het deeg maar over de appels heen en schoof de taart zo in de oven. Na het bakken keerde ze de taart en het resultaat was een knapperige taartbodem met zachte appels en een verrukkelijke zachte karamel. Nog steeds is het een heerlijk klassiek dessert dat in veel restaurants op de kaart staat.

Tarte Tatin

Onverwachte vorst

Het grappige is dat Icewine, of Eiswein in het Duits, ook per toeval ontdekt is. In de 19e eeuw viel de winter onverwachts hard binnen in de Duitse Moezel. Een wijnboer, die zijn oogst al als verloren beschouwde, besloot toch te oogsten en te persen. De hoeveelheid sap die uit de druiven kwam was minder dan gewoonlijk, maar wat overbleef viel niet tegen. Het resultaat was een volzoete en friszurige winterwijn. 

Exclusieve dessertwijn

Icewine is inmiddels een van de exclusiefste dessertwijnen ter wereld omdat de productie ervan met grote risico’s gepaard gaat. De druiven moeten lang aan de ranken blijven hangen. Ze groeien net als andere druiven in de zomer, maar mogen pas ver in het najaar/begin van de winter geoogst worden. Want dan zijn ze pas bevroren. Dan moeten ze inmiddels vogels, insecten en schimmels overleefd hebben.

Pas met een temperatuur van min 7 / min 8 graden begint het echte werk: de oogst. Het oogsten moet, midden in de nacht, met de hand gebeuren. Waarom ‘s nachts? Omdat de eerste zonnestralen de druiven al ontdooien. De bevroren druiven bevatten extra veel vocht. Bij het persen wordt het tot ijs bevroren water in de druif gescheiden van de overige bestanddelen. Het sap wat overblijft heeft een veel hogere concentratie aan zuren, suikers en aroma’s. Hierdoor beschikt de wijn behalve over een uniek smaakprofiel ook over een zeer lange levensduur.

Canadese Riesling

Voor het maken van Icewine gebruiken wijnboeren graag druiven met een dikke schil. Deze kunnen tegen een stootje en blijven langer gezond. Een druivenras dat aan deze eisen voldoet is de Riesling. Nog een voordeel van de Riesling is de late rijping. Daardoor is er minder kans op rotting wanneer de vruchten langer aan de ranken moeten blijven hangen.

Wij dronken deze Canadese Icewine van Pillitteri Estates Winery. Zeer aromatisch en met een zeer lange afdronk waarbij je rijpe perzik en appels, tropisch fruit, honing, bloemen en wat vanille en kruidigheid blijft proeven. Hij past perfect bij de zoete lauwwarme Tarte Tatin met een bolletje vanille-ijs.

Tarte Tatin recept

Tarte tatin

Voorbereidingstijd1 uur 50 min
Bereidingstijd50 min
Gang: Nagerecht
Keuken: Mediterraan
Porties: 6

Ingrediënten

 • 150 gr gezeefde bloem
 • 65 gr boter in klontjes
 • 65 gr fijne kristalsuiker (voor de bodem)
 • 6 appels (goudrenetten of jazz), geschild en in dikke plakken
 • 120 gr fijne kristalsuikers (voor de vulling)

Instructies

 • Gezeefde bloem in een kom, maak een kuiltje en doe er de klontjes boter en 5 eetlepels water in
 • Kneed tot een glad deeg en laat 1 uur rusten
 • Verhit oven tot 240 graden
 • Vet ovenschaal in en bestrooi met 65 gr fijne kristalsuiker
 • Leg de helft van de plakken appels in de schaal en bestrooi met 60 gr fijne kristalsuiker. Leg tweede helft appels erop en bestrooi met de andere 60 gr fijne kristalsuiker
 • Rol deeg op een met bloem bestrooide aanrecht tot een halve cm dikke cirkel en bedek de appels ermee en stop de randen in
 • Zet de taart 30 min in de oven
 • Keer de taart op een verhitte schaal en zet nog 10 minuten onder de grill tot suiker op de appels gekaramelliseerd is.
 • Dien warm op met ijs of slagroom

Lees ook mijn blog over Sherry wijnen!

 

error