Deze vier pastasalades zijn ook ideaal voor als je voor een grote groep iets wilt maken en/of mee wilt nemen. Je maakt ze makkelijk van tevoren. Doordat je ze ook met vier soorten pasta maakt, en natuurlijk met andere ingrediënten, zien ze er ook ieder heel anders uit. Er zitten twee vegetarische varianten tussen, en een met vis en een met vlees. Voor ieder dus wat wils!
Toscaanse Borgobruno
Hoewel de vier pastasalades allemaal andere ingrediënten bevatten hebben ze wel een ding gemeen: ze zijn vrij zacht van smaak en er zitten geen overheersende ingrediënten in zoals knoflook. Daarom past hier het beste een witte wijn bij die ook niet al te overheersend of zuur is en goed past bij lichte gerechten, zoals vis en salades. Bijvoorbeeld deze Toscaanse Borgobruno. Ik kocht hem bij de Makro waar hij uitgeroepen is tot wijn van het jaar 2019. Het uiterlijk is helder strogeel en je ruikt witte bloemen vermengd met geuren van tropisch fruit. De wijn is een blend en bestaat uit 50% traminer, 30% trebbiano en 20% viognier. Als je weet hoe deze druiven smaken dan weet je ook hoe deze Borgobruno is.
Over traminer, trebbiano en viognier
Traminer is een verzamelnaam voor verschillende druivenrassen uit één grote familie waar ook de gewurztraminer van afstamt. De traminer geeft aromatische wijnen met exotische geuren van lychee, rozen en specerijen.
Trebbiano is een witte druif die veel in Italië voorkomt. Het levert droge wijnen met veel kleur en geur. In Frankrijk heet trebbiano ugni blanc of saint-émilion. Wijn van trebiano vormt ook de basiswijn waar, na een distillatieproces, Cognac en Armagnac van wordt gemaakt.
Viognier heeft een gouden tint en een hoog alcoholgehalte, is droog en bezit een typisch bittertje in de afdronk. Hij is heel geparfumeerd en vertoont geuren van honing, perzik, abrikoos, rozen en specerijen.
De Borgobruno is dus een bloemige wijn met tropische smaken, weinig zuren en een kruidige afdronk. Een lekker zomerwijntje dus bij hapjes, vis en deze lichte pastasalades!
Farfalle met gedroogde tomaten en artisjok
Ingrediënten
- 200 gr gedroogde farfalle, al dente gekookt
- 100 gr wijncervelaat plakjes
- 1 pot geroosterde paprika
- groene olijven naar smaak
- 1 pot artisjokharten
- 6 gedroogde tomaten in reepjes
- 1 bosje peterselie (gehakt)
- olie, azijn, peper en zout naar smaak
Instructies
- Laat de pasta afkoelen en meng dan voorzichtig alle ingrediënten erdoorheen.
Orecchiette met tomaten en mozarella
Ingrediënten
- 200 gr gedroogde orecchiette, al dente gekookt
- 200 gr gehalveerde cherrytomaten
- 2 avocado in blokjes
- 200 gr mini-mozzarella, gehalveerd
- 1 bosje basilicum
- zout, peper, olijfolie naar smaak
Instructies
- Laat de pasta afkoelen en meng dan voorzichtig alle ingrediënten erdoorheen.
Penne met pesto en spinazie
Ingrediënten
- 200 gr gedroogde penne, al dente gekookt
- 100 gr gekookte doperwten uit diepvries
- 100 gr gehakte bladspinazie
- 1 potje pesto
- basilicum (naar smaak)
- Parmezaanse kaas (naar smaak)
Instructies
- Laat de pasta afkoelen en meng dan voorzichtig alle ingrediënten erdoorheen.
Fusili met dille en garnalen
Ingrediënten
- 200 gr gedroogde fusili, al dente gekookt
- 200 gr gekookte Noorse garnalen
- 2 el mayonaise
- 2 el crème fraîche
- 4 el gehakte dille
- zout, peper
Instructies
- Laat de pasta afkoelen en meng dan voorzichtig alle ingrediënten erdoorheen.