Avondje onbekende druiven

Wijnproeven blijft echt zo mega interessant. Onlangs had ik een reünie met mijn cursusgroep van WSET 2. We hadden als thema ‘onbekende druiven.’ En dan denk je misschien, zijn er nog echt zo veel onbekende soorten? Ja zeker! Wij proefden er die avond 6.

Turbiana

Turbiana is een witte druifsoort uit Noord-Italië. We proefden die avond twee wijnen van deze druif. Een van het wijnhuis Pratello en de ander van Montresor. Die van Pratello met de naam 90/10 was subliem: 90% turbiana op staal en 10% op vat. Je proefde een volle wijn met rijpe, bijna gestoofde appels, banaan, vlierbloesem, wat mineraliteit en een klein bittertje. Die van Montresor had precies die volheid, iets meer perziktonen maar ook rijpe appels (bijna appeltaart) en een diep gele kleur. Kortom, echt druiven om zeker een keer te proberen.

Fernao Pires en Arinto

In een eerdere blog schreef ik al dat Portugal een land is met meer dan 250 inheemse druivenrassen die nergens anders groeien. Daarnaast zijn Portugese wijnboeren echte ‘masters of blending’. Ze maken de mooiste wijnen vaak niet van één druif, maar blenden verschillende druiven tot de perfecte wijn. Wij proefden een witte wijn van Herdade dos Templarios van twee druiven uit het midden van Portugal: Fernao Pires en Arinto (ieder 40%). En ok een bekende druif zat er ook in; een klein beetje Riesling (20%). Vaak zie je Fernao Pires en Arinto druiven in blends waarbij de eerste zorgt voor de bloemigheid en tropische smaken (ananas, mango, perzik) en de tweede zorgt voor de frisse zuren en meer een citroen smaak. De Riesling maakt het compleet door net dat beetje extra frisheid te geven. Een speciale wijn waar je echt voor moet zitten om van te genieten.

Bobal 

De Bobal druif is een inheemse druif uit Valencia en geeft volle krachtige rode wijnen met een diepe robijnrode kleur. Wij proefden de BO van Vincente Gandia. Een krachtige wijn, vrije hoge tannines, met een intense kleur van kersen. We roken en proefden een perfecte mix van gerijpt fruit, kersen, pruim en getoaste noten. Een heerlijke wijn bij een stevige maaltijd.

Cinsault

De Cinsault druif is bekend geworden door de kruising met de Pinot noir waar de Pinotage druif uit voort is gekomen. Een rode Cinsault komt weinig voor omdat de druif van nature weinig tannines heeft. Cinsault wordt daarom vaker gebruikt om rosé van te maken. De rode Cinsault van Piekenierskloof uit Zuid-Afrika had inderdaad weinig tannines maar een mooie zuurgraad, een heerlijke geur van aardbeien, rode biet en wat aardsheid. De smaak: kersen, amandelframbozen, paprika, aardsheid en noten. Het deed bijna denken aan een hele mooie Pinot noir. 

Ehrenfelser

Als klap op de vuurpijl proefden we een licht zoete auslese van de Duitse Ehrenfelser druif van het wijnhuis Weingut Gabel. Het jaartal? 1991! Dit druivenras schijnt inmiddels volledig verdwenen te zijn dus dat ik deze heb mogen proeven is wel heel bijzonder. En wat een wijn! Donker goudgele kleur, licht zoet en met een eindeloze afdronk waarbij je perzik, mango, honing, caramel en vanille blijft proeven. 

error