Springrolls met Riesling

Heb je wel eens Springrolls geproefd? Springrolls komen oorspronkelijk uit Vietnam en China. Ze heten zo omdat ze daar met name in de lente worden gegeten als er weer volop verse groente beschikbaar zijn. Ze zijn gezond en heel makkelijk om te maken.

Springrolls worden gemaakt van rijstvellen die geweekt worden in warm water. Ze worden dan zacht en daarna kun je ze vullen met een mengsel van verschillende ingrediënten. Ik gebruikte voor deze Springrolls garnalen, surimi, zalm, wortel- en bietjesjulienne, rauwkostsalade, mango, avocado en koriander.

Eindeloos variëren

Doordat de rijstvellen licht doorzichtig zijn, kun je eindeloos variëren en vrolijke combinaties maken.  Vul ze steeds in de breedte met andere combi’s. Niet te vol, want ze moeten nog dicht kunnen.  Als je klaar bent vouw je eerst de helft van je rijstvel van onder over de ingrediënten in het midden. Vervolgens vouw je de zijkanten naar binnen en rol je de rest van de spring roll op terwijl je de vulling stevig op zijn plek houdt. Ik eet ze het liefst zo natuurlijk mogelijk maar je kunt er zoete chilisaus of hoisinsaus bij serveren.

Licht fris gerecht =  licht frisse wijn

Springrolls zijn licht en fris. Kies dus het liefst een wijn met dezelfde eigenschappen. Bijvoorbeeld een Gruner Veltliner of een jonge Riesling. Van Riesling wordt vaak gedacht dat hij zoet is maar je hebt ook droge Rieslings.  Door die frisse zuren in een Riesling zijn de echt goede varianten, in tegenstelling tot veel andere witte wijnen, erg lang houdbaar. Vaak ruik je in een oudere Riesling ook wat petroleum. Dit is de geur die heel specifiek is voor Riesling. Maar dat was hier niet geval.

Moselland

Wij kozen voor deze biologische vegan Riesling, gemaakt door wijnhuis Moselland. Dit Duitse wijnhuis is expert in het maken van Riesling in de Moezelstreek. Qua fruit proefden we friszure citroen, perzik, mineralen en wat kruiden. De frisse smaak en milde zuren pasten goed bij de zilte lichte smaak van de zeevruchten en de andere lichte ingrediënten in deze springrolls. Door die frisse zuren en mineralen past een Riesling vaak  ook bij pittig eten. Dus als je de springrolls pittiger maakt dan past deze wijn er ook bij.

Lees ook mijn eerdere blog over biologische wijnen.

Springrolls

Bereidingstijd30 min
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Vietnamees
Porties: 4

Ingrediënten

  • 2 pakken rijstvellen a 12 stuks
  • surimi in reepjes uit elkaar gehaald
  • garnalen
  • gerookte zalm stukjes
  • avocado in lange repen
  • mango in lange repen
  • wortel julienne
  • bieten julienne
  • rauwkost
  • koriander

Instructies

  • Week de rijstvellen per stuk in warm water. Ze worden dan zacht en daarna kun je ze vullen met een mengsel van verschillende ingrediënten. 
  • Bijvoorbeeld wat avocado, surimi en bietenjulienne.
    Of zalm, rauwkost en koriander
    Of garnalen, worteljulienne en mango.
  • Vul ze steeds in de breedte met andere combi’s. Niet te vol, want ze moeten nog dicht kunnen. 
  • Als je klaar bent vouw je eerst de helft van je rijstvel van onder over de ingrediënten in het midden. Vervolgens vouw je de zijkanten naar binnen en rol je de rest van de spring roll op terwijl je de vulling stevig op zijn plek houdt.
  •  Ik eet ze het liefst zo natuurlijk mogelijk maar je kunt er zoete chilisaus of hoisinsaus bij serveren.
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *