Bouteille Neptune
Deze wijn uit de Languedoc zit altijd in een mooie groene fles met lange hals. De fles heeft de naam ‘Bouteille Neptune’ omdat er elementen van de zee op staan gegraveerd. En dat is niet voor niets. Achter de Languedoc, net in het binnenland ligt het grote Bassin de Thau. Uit dit kunstmeer vangen de vissers schaaldieren zoals mosselen en oesters. Eigenlijk de perfecte combinatie met deze wijn. Picpoul de Pinet wordt daarom ook wel de ‘Chablis’ van de Languedoc genoemd.
Picpoul blanc: de lip-prikker
Picpoul de Pinet wordt gemaakt van de druif Picpoul blanc. Er bestaat ook een Picpoul Noir en Picpoul Gris maar die zijn veel zeldzamer en worden minder aangeplant. Picpoul betekent zoiets als ‘lip-prikker’. Deze naam dankt de druif aan de hoge zuurgraad wat goed uitkomt in het hete klimaat van Zuid-Frankrijk. Door de frisse zeewind uit de Middellandse Zee koelt de temperatuur ’s nachts gelukkig behoorlijk af. Hierdoor ontwikkelen de druiven mooie aroma’s en blijft hun zuurgraad goed behouden.
Fris, bloemig en kruidig
En hoe vond ik hem? De wijn heeft een transparant gouden kleur en een mooie volle neus van bloemetjes en passiefruit. Je proeft wit fruit, hints van mineralen, milde kruidigheid, citroen, limoen en een klein prikkeltje. Verder heeft deze wijn een lange, zachte, frisse afdronk. Prima combi met de garnalen en echt een zomerse wijn. Voor herhaling vatbaar dus! De volgende keer ben ik ook benieuwd naar de combinatie met mosselen of oesters :).
Glasnoedels met garnalen
Ingrediënten
- 200 gram glasnoedels
- 200 grote garnalen
- 6 lente-uitjes
- 1 paksoi
- 1/2 zakje worteltjes
- 5 radijsjes
- 1/2 komkommer
- 1 gele paprika
- 2 el gehakte cashewnoten
- 2 teentjes knoflook
- 2 el rijstwijn
- 2 el koriander
Instructies
- Maak de paksoi schoon en snijd hem in repen.
- Snij de paprika, de lente-uitjes en komkommer in kleine stukjes. Snij de radijsjes in schijfjes
- Pel en snipper de knoflook
- Dep de garnalen goed droog en bestrooi ze met zout en peper.
- Week de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokendheet water.
- Verhit olie op hoog vuur in een wok en bak de knoflook en de lente-ui ca. 1 minuut. Doe daarna de paprika, radijsjes en worteltjes en de paksoi erbij en bak nog 1 minuut.
- Voeg de garnalen toe roerbak nog ca. 3 minuten. Blus af met de rijstwijn
- Giet de noedels af en meng ze met de overige ingrediënten. Breng eventueel op smaak met zout en peper.
- Dien op en bestrooi met de koriander, cashewnootjes en komkommerstukjes.