Verschil tussen wit en groen
Weet jij wat de verschillen zijn tussen groene en witte asperges?
Groene asperges groeien boven de grond en witte asperges onder de grond. Doordat ze langer aan de wortel van de plant blijven zitten bevatten groene asperges daarom ook meer vitamines en mineralen. De groene variant van de asperges hoef je ook niet zoals de witte asperge te schillen. En last but not least: ze zijn vaak, in tegenstelling tot witte asperges, bijna het hele jaar te krijgen. Maar wil je ze niet mislopen? Het aspergeseizoen loopt officieel door tot eind juni.
Wijn bij soep?
Wijn en soep. Dat hoort dus niet, volgens de klassieke regels. Ik vind dat het wel kan. Zeker als je goed nadenkt over de smaak van de soep en hoe je die goed kunt laten aansluiten bij de smaak van de wijn. Rode wijnen zijn vaak te zwaar voor bij een soep. Serveer daarom liever een witte wijn. Maar serveer hem niet te koud, want een warme soep en een te koude wijn kunnen gaan botsen. Kijk verder ook uit met te veel zuur in de wijn want dan kan de soep al snel vettig overkomen.
Welke wijn koos ik?
Groene asperges hebben een uitgesproken smaak. Daarom moet hier ook een wijn bij gekozen worden die dat aankan. Ik koos deze biodynamische natuurwijn Pietramore Superiore van Grapedistrict en dat was een prima match. De wijn was donker geel van kleur door de langere gisting met de schilletjes. We proefden wat mineraal, groene appel en peer, toch ook een klein bittertje en iets vegetaals wat goed samenging met het natuurlijke bittertje in asperges.
Passerina: oeroud druivenras
De wijn komt uit de dunbevolkte wijnstreek d’Abruzzo in het midden van Italië. De druif die ze gebruiken voor deze wijn heet Passerina. Het is een oeroud wit Italiaans druivenras, dat zowel in de Abruzzen als in de Marken groeit. Het is een krachtige druif die al heel snel heel veel kan produceren. Dat is meteen ook zijn zwakte want in grote opbrengsten wordt de wijn wat saai. Alleen als de opbrengst bewust laag wordt gehouden dan krijg je deze frisse, strakke en mineralige wijn met fijne fruittonen. En dat was hier zeker het geval.
Wil je meer weten over wat nu biologische en biodynamische wijnen zijn? Lees dan mijn eerdere blog waarin ik jullie meer vertel over biologische wijnen.
Groene aspergesoep
Ingrediënten
- 600 gr groene asperges
- 50 gr boter
- 1 ui
- 2 el bloem
- 100 ml wijn
- 1 liter groentebouillon
- 3 el slagroom
Instructies
- Snij de punten van de asperges en houd ze apart
- Hak de asperges in stukjes
- Bak de ui in de boter glazig en bak daarna de aspergestukjes mee
- Bestrooi met bloem, doe daarna de wijn en de bouillon erbij
- Laat 30 minuten op laag vuur pruttelen
- Pureer daarna de soep
- Kook 350 ml water en blancheer de aspergepunten 2 minuten
- Dien de soep op met wat aspergepunten in het midden en wat room