Vier jaar werk
Wist je dat een oesterkweker gemiddeld 3 tot 4 jaar werkt aan elke oester? En dat een oesterlarf na de bevruchting een harde plek zoekt om zich vast te hechten en dat in kwekerijen hiervoor vaak een mosselschelp wordt gebruikt? Daarom zie je op een oesterschelp ook vaak een stukje mosselschelp.

Oesters proeven
Na de rondleiding is het natuurlijk tijd om Zeeuwse oesters te proeven! Wij kregen eerst drie verschillende soorten rauwe oesters. Super delicaat van smaak! Daarna kregen we drie soorten bereidde oesters: met oosterse vinaigrette, gegratineerd en gebakken. Eén voor één zo mooi opgediend en ook zo lekker. Echt genieten!

Zilte smaak
Door de zilte smaak, passen met name wijnen die gemaakt zijn in wijngebieden dichtbij zee heel goed bij oesters. Dit komt omdat de grond daar ook die typische zilte smaak aan de druiven geeft. Soms is de invloed van de zee nog merkbaar in bepaalde gebieden, ook al is de zee daar al duizenden jaren geleden verdwenen. Bijvoorbeeld in de Loire vallei (Pouilly-Fume), de noordelijke Bourgogne (Chablis) en de Champagnestreek. Die kalkgrond zit nog vol met fossiele schelpdieren en dat minerale proef je ook in de wijn uit die gebieden.
Champagne Premier Cru
Wij kregen bij onze heerlijke oesterproeverij iig deze delicate Champagne Premier Cru van Veuve Fourny et Fils; een match made in heaven.
Zeker dus een aanrader om eens naar Yrseke te rijden en daar oesters te eten bij de Oesterij!